Sağlık

Omicron Cephesinde Yeni Gelişme! Uzmanlar Sonuçları Açıkladı!

Son dönemde dünyanın gündeminde düşmeyen, ilk olarak Güney Afrika’da ortaya çıkarak yayılan Omicron endişesi devam ediyor. Vaka ve vefat sayılar artmaya devam ederken uzmanlardan önemli açıklamalar gelmeye devam ediyor. Öte yandan ülkemizde 3. doz aşı olunmaya devam ederken herkesin aklında “Omicron için ne kadar etkili?” sorusu takılıyor. İşte Omicron cephesinde son gelişmeler…

3. Doz Aşı Etkili mi?

Cape Town Üniversitesi ile Stellenboch Üniversitesi önemli bir araştırmaya imza attı. 25-39 yaş aralığındaki 7 kişi üzerinde yapılan incelemeler sonucu 7 kişinin koronavirüse yakalanmasının ardında açıklanan verilere göre 3 kişinin 3. doz aşılarının olduğu ve ardından koronavirüse yakalandığı tespit edildi. Ancak mRNA aşılarının Omicrona karşı tam koruma sağlamadığını ifade ederken uzmanlar “Bütün hastalar, hastalık sürecini hafif semptomlarla geçirdi. Bu da üçüncü doz aşının hastalığı ağır geçirme, hastaneye yatırma veya ölüm oranlarını azalttığını ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Omicron Ne Kadar Sürüyor?

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre Omicron aşıya karşı direnebiliyor. Bu da yeniden omicron hastalığına yakalanmamıza ihtimal veriyor. Ancak yapılan araştırmalar sonucu özellikle aşı olan vatandaşlarda Omicron çok daha hafif seyrediyor. Üstelik hastaneye yatış ve ölüm oranlarını da azaltıyor.

Omicron, uzmanlar tarafından yapılan araştırma sonucuna göre bir kişide 2-3 günde ortaya çıkıyor. Dr Soriano, Omicron’un bulaş riski için yaptığı açıklamada “Virüsün yalnızca beş gün boyunca bulaşıcı olduğuna inanıyoruz. Başka bir deyişle, virüs, enfeksiyonun ikinci gününde testin pozitif çıkmasından sonra üç ile beş gün arasında başkalarına bulaşma yeteneğine sahip” ifadelerinde bulundu. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC ‘den gelen açıklamaya göre koronavirüs’e yakalananlar 5 gün sonra şu koşulları sağladıkları takdirde karantina süreleri bitirilebilir;

  • Covid-19 olduysanız ve belirtileri gösterdiyseniz, en az beş gün kimseyle görüşmeyin. 5 günlük karantina dönemini hesaplamak için hastalık belirtisi gösterdiğiniz ilk günü 0, ertesi günü birinci gün olarak kabul edin.
  • Beş gün sonra belirtiler ortadan kalktıysa veya hafiflediyse evden çıkabilirsiniz.
  • Başkalarıyla beraberken, beş gün daha maske takmaya devam edin.
  • Belirtilerin ilk günü üzerinden tam on gün geçene kadar yolculuk yapmaktan kaçının. 6. ve 10. günler arasında yola çıkmak kaçınılmaz olursa, yanınızda başkaları olacaksa yol boyunca sıkı bir maske takın.