Ekonomi

Vatandaşın Cebi Rahatlayacak! O Düzenlemeyle İlgili Önemli Gelişme!

Son dönemde artan fiyatlar vatandaşın cebini yakmaya devam ediyordu. Artan fiyatlar sebebiyle vatandaşın cebine asgari ücretin zamlı hali gelmeden erimişti. Vatandaşın fiyatlarda yaşanan artışa ilişkin şikayetlerine Gelir İdaresi Başkanlığı kulak verdi. Gelir İdaresi Başkanlığı’nda yürütülen KDV çalışmalarında sona yaklaşıldı. İşte KDV oranlarında sadeleştirme çalışmalarına ilişkin detaylar…

KDV Düzenlemesinde Sona Gelindi!

Gelir İdaresi Başkanlığı, Katma Değer Vergisi olarak bilinen KDV oranlarında sadeleştirme çalışmalarında sona yaklaştıklarını belirtti. KDV oranlarında yapılan bu önemli değişiklik, birçok üründe KDV oranlarının tamamen kaldırılmasını da kapsayacak.

Gıda, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarda %18 KDV oranlarında sadeleşme yapılmasını bekleyen vatandaşın cebi rahatlayacak. Bazı ürünlerde KDV’nin kaldırılması durumu ise vatandaşı sevindirdi. Yapılacak olan yeni düzenlemede toptan ve perakende alanındaki satışlar da bulunuyor. Buna göre toptan ve perakende alanlarında tek oran sistemine geçilmesi planlanıyor.

Vergi uzmanı Nedim Türkmen, geçtiğimiz günlerde konuşmasında KDV oranlarına ilişkin KDV oranlarına da değinerek önemli bir açıklamada bulundu. Türkmen; “Genel oranımız yüzde 18. Bazı ürünler var. Bunların toptan teslimlerinde yüzde 1 katma değer vergisi uygulanıyor ama tüketiciyi ilgilendiren temel gıda ve harcamalarında ortalama yüzde 8 oranını görüyoruz. Gerçekten bu zor dönemlerde zamlar altında inim inim inleyen ve hayatını sürdürmekte zorlanan tüketiciler için özellikle en önemli kalem olmaya başlayan elektrik ve doğalgazdaki katma değer vergisi oranının yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmesi çok doğru bir hareket olacaktır. Eğer böyle bir adım atılırsa bu konuda iktidarın ne kadar samimi olduğunu görmüş oluruz”

Öte yandan elektrik ve su gibi faturalardan da alınan KDV oranlarında da ciddi bir değişiklik yapılası bekleniyor. Tüketici Konfederasyonu ise gıda ürünlerinde KDV oranlarının kaldırılmasını isterken, bazı sektör üreticileri ise tek bir KDV oranı olması konusunda taleplerini iletti. Yapılacak olan değişimin henüz ne zaman açıklanacağı belirsizliğini konuyor. Gözler Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan gelecek KDV oranlarında yapılacak değişikliğe çevrildi.