GündemSağlık

Omicron Cephesinde Yeni Gelişme! Daha Uzun Süre Kalıyor!

Omicron varyantı için araştırmalar devam ediyor. İlk olarak Güney Afrika’da ortaya çıkan ve tüm dünyada yayılarak kırmızı alarm verilen Omicron ‘ a ilişkin şaşırtan bir araştırma açıklandı. Japonya bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre koronavirüs varyantları önemli bir konuda karşılaştırıldı. İşte Japonya’da ortaya çıkan araştırmanın detayları…

Alfa, Beta, Delta ve Omicron

Koronavirüs’ün ilk yayılmaya başladığı dönemlerde herkes evlerine yaptıkları alışveriş malzemelerinden kapı kollarına kadar her yeri dezenfekte ediyordu. Zamanla yok olan bu alışkanlık Japonya’da yapılan araştırma sonucuna göre yeniden başlayabilir.

Japon bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre Koronavirüs varyantları Alfa, Beta, Delta ve Omicron varyantlarının yüzeyde kalma süreleri karşılaştırıldı. Yüzeyde uzun süre kalabildikleri tespit edilen varyantlar için yapılan araştırma sonucuna göre Omicron’un diğer varyantlardan daha uzun süre bir yüzeyin üzerinde kalabildiği öğrenildi.

Buna göre plastik yüzeylerde koronavirüsün 56 saat, alfa’nın 191.3 saat, Beta’nın 156 saat, delta’nın 114 saat ve Omicron ‘un 193.5 saat kalabildiği tespit edilirken, ciltte koronavirüs 8.6 saat, Alfa19.6 saat, Beta 19.1 saat, Gama 11 saat, Delta 16.8 saat ve Omicron 21.1 saat kalabiliyor. Dezenfektanların etkili olduğunu belirten bilim insanları varyantların virüsten daha dayanıklı olduğu ve Omciron varyantının en dayanıklı virüs olduğu tespit edilmesi, vatandaşı endişelendirdi. Öte yandan Omicron belirtilerini merak edenler için gece terlemesi, burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, hapşırma ve boğaz ağrısı belirti olarak gösterilirken uzmanlar boğaz ağrısı bile hiseden vatandaşların vakit kaybetmeden hastaneye gidip test olmakarını öneriyor.