Ekonomi

Detaylar belli oldu: Yüksek emekli maaşı nasıl alınır? Yüksek emekli maaşı almak için bunları yapmak gerekiyor?

Ülke sınırları içerisinde sigortalı olarak çalışan vatandaşların, sigortalılık süresi, prim ödemesi ve yaş için belirlenmiş olan kuralları sağlamaları durumunda emekli olmaları mümkündür. İş yapma gücü düşen vatandaşların, ilerleyen yaşlarında devletten aldıkları emekli maaşları, vatandaşların daha rahat bir hayat sürebilmesi açısından oldukça önemlidir.

Devlet tarafından vatandaşlara ödenen emekli maaşları, birçok faktöre göre değişiklik gösteren fiyat aralığına sahiptir. Geçtiğimiz yıldan bu yıla kadar döviz kurlarında yaşanan ani yükselişler, enflasyon oranları ve daha pek çok faktörden sonra artan hizmet fiyatları, tek emekli maaşı ile geçinebilme durumunu oldukça zora sokmuştur. Bu neden ile hali hazırda sigortalı olarak çalışmaya devam eden vatandaşlar, ilerleyen yıllarda tek emekli maaşı ile rahatlık ile geçinebilmek için yüksek tutarlarda emekli maaşı alabilmenin yollarını aramaktadır.

Emekli maaşı tutarını belirleyen pek çok faktör bulunmaktadır. Emekli maaşının ne kadar alınacağını belirleyen faktörler baz alınarak hesaplanan maaş formülüne etki etmek ve maaş tutarını yükseltmek mümkündür. Peki, ne yapılırsa emekli maaşının daha yüksek tutarlarda yatması sağlanabilir?

Emekli Maaşı Tutarı Neye Göre Belirlenir?

Emekli maaşı tutarının belirlenmesi için 3 ayrı zaman dilimi ele alınmaktadır. Sigorta başlangıcından 2000 tarihine kadar geçen süre, 2000 ile 2008 tarihleri arasında ki süre ve 2008 yılından sonra ki süre emekli maaşının hesaplanması için baz alınan 3 ay zaman dilimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca çalışılan iş kolu, yaş, yatırılan prim tutarı ve kayıtlı bulunulan SGK hizmeti de emekli maaşlarının hesaplanmasına etki etmektedir.

Yüksek Emekli Maaşı Almak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yeni dönem itibari ile en düşük emekli maaşının asgari ücretin bile altında olması, ilerleyen dönemlerde emekli olacak ve tek maaş ile geçinmek zorunda kalacak olan kişileri endişeye sürükledi. Emeklilik zamanlarında yüksek maaşlar alabilmek isteyen vatandaşlar için sigortalılık dönemi içerisinde dikkat edilmesi gereken faktörler şu şekilde belirlendi:

  • Statü
  • Aylık maaşa paralel prim ödemesi
  • Brüt maaşın yüksekliği
  • Son 7 yıllık çalışma hayatı
  • Sigortalılık süresi
  • Emeklilikten sonra çalışıp çalışmama

En Yüksek Emekli Maaşını Kimler Alır?

Emekli maaşlarının yüksekliği bağlı bulunan SGK koluna ve yukarıda belirtilmiş olan diğer faktörlere göre değişkenlik göstermektedir. Bu neden ile net bir emekli maaşı tutarı söylemek mümkün değildir.