Ekonomi

Otomobil satışları durma noktasına geldi! Uzmanlar uyarıyor: İkinci el araç alacak olan vatandaşlar, biraz daha sabretsin!

2021 yılının sonlarına doğru döviz kurlarında ve altın piyasasında yaşanan ani yükselişten direkt olarak etkilenen otomotiv sektörü hem ikinci el araçların hem de sıfır kilometre araçların satış fiyatlarına yüksek oranlarda zamların yapılmasına neden olmuştu.

Geçtiğimiz yılın tamamlanmasına son on gün kala devlet tarafından piyasalara yapılan bilinçli müdahaleler ve kabine toplantısından çıkan kur korumalı TL vadeli mevduatlar kararı, döviz kurlarını ve altın piyasasını bir nebze olsun kontrol altına almayı başarmıştı. Ancak piyasalarda sağlanan dinginlik, otomotiv sektöründe ki fiyatların indirilmesini sağlayamadı. Birçok aracın fiyatı nerede ise yüzde 50’nin üzerinde zamlanmış olan satış fiyatında sabit kaldı.

2022 yılına girilmesi ile birlikte araç fiyatlarında indirim yapılmasını bekleyen vatandaşlar, şimdiye kadar isteklerinin karşılanmasına yönelik bir haber ile karşılaşmadılar. Ancak sektör araştırması yapan uzmanların açıklamalarına göre yeni dönemde durma noktasına gelen otomobil satışları bu şekilde bir grafik sergilemeye devam ederse, araç fiyatlarına yakın zaman içerisinde yüzde 50’ye varan indirimler yapılacak.

Çip Krizi Devam Edecek!

Yeni dönem ile birlikte dalgalı seyretmeye devam ede döviz kurlarına bir de otomotiv sektöründe yaşanan çip krizi eklendi. Otomotiv sektörünü direkt olarak etkileyen bu olumsuz gelişmeler, sıfır kilometre araç üretiminin sıkıntıya girmesine neden oldu. Uzmanların yaptıkları açıklamalara göre koronavirüsün ve diğer faktörlerin sebep olduğu çip krizi, bir süre daha devam edecek. Bu neden ile sıfır kilometre araçların üretimi azalacak, üretilen araçların fiyatlarına da zamlar yapılacak.

İkinci El Araç Piyasası Durgun!

Geçtiğimiz dönem içerisinde yaşanan olumsuz gelişmeler, ikinci el araçların fiyatlarına yüksek oranlarda zamlar yapılmasına sebep olmuştu. Yeni dönemin gelmesi ile birlikte araçların fiyatlarında herhangi bir indirim yapılmamış, aksine birçok ikinci el aracın fiyatı bazı sıfır kilometre araçların fiyatlarını bile aşmıştı.

Otomotiv sektörü içerisinde yürütülen bir çalışmaya göre ikinci el araç piyasasında yaşanan fiyat artışı sebebi ile araç satışları nerede ise durma noktasına geldi. Alım gücü düşen vatandaşlar, artan ikinci el araç fiyatlarını karşılayamayacak duruma geldiler.

Yüzde 50 İndirim Yapılacak!

Otomotiv sektöründe yaşanan bu durgunluk ile ilgili yorumlarını kamuoyu ile paylaşan uzmanlar, ikinci el araç piyasasında yüzde 50 indirimin yansıtılacağını söylediler. Uzmanlara göre 2022 yılının son çeyreğinde ikinci el araç fiyatları düşecek. Uzmanlara göre uygun fiyatlı araç almak isteyenlerin o zamana kadar beklemesi gerekiyor.