Kamu

2022 Sözleşmeli öğretmen ücretleri ne kadar oldu? Sözleşmeli öğretmen, esas kadroya nasıl geçer?

Eğitim Fakültesi mezunu olan kişilerin KPSS’ye girmeleri sonucunda istihdam edildikleri kamu okulları, bireylerin hem kadrolu öğretmen hem de sözleşmeli öğretmen olarak görev almalarını sağlamaktadırlar.

KPSS’ye girmiş olan kişilerin, belirli şartları yerine getirmeleri ve ilgili KPSS puanına sahip olmaları durumunda MEB kadrolarına aday öğretmen olarak atanan ya da atanmanın hayalini kuran kişiler, yeni dönem içerisinde kamu görevleri karşılığında alacakları ücretleri araştırmaya başladılar.

2022 yılına girilmesi ile birlikte açıklanan enflasyon oranlarından sonra zamlanan memur maaşları, sözleşmeli öğretmenlerin maaşlarına da direkt olarak etki etti. Peki yeni dönemde sözleşmeli öğretmen maaşları ne kadara yükseldi? Sözleşmeli olarak istihdam edilmiş olan her öğretmen aynı maaşı mı alıyor?

Sözleşmeli Öğretmen 2022 Maaş Ücretleri Ne Kadar Oldu?

Sözleşmeli öğretmenlere devlet tarafından ödenen maaş ücretleri, kişilerin sahip oldukları kıdem yılına ve kademeye göre değişiklik göstermektedir. Buna göre 2022 yılında mesleğe yeni başlamış olan sözleşmeli öğretmenlerin kıdem yılı ve kademesine göre alacakları aylık ücretler, şu şekilde belirlenmiştir:

  • Kıdem yılı 9/1, kademesi 0: 6.631 TL
  • Kıdem yılı 9/2, kademesi 1: 6.635 TL
  • Kıdem yılı 9/3, kademesi 2: 6.644 TL

Sözleşmeli Öğretmen Olma Şartları Nelerdir?

Sözleşmeli öğretmen olabilmek için de tıpkı kadrolu öğretmen olabilmek için sağlanması gereken şartlar gibi KPSS ve mülakat şartlarının sağlanmış olması gerekmektedir. Kamu kurumlarında istihdam edilebilmek için başarı ile tamamlanması gereken adımlardan biri olan KPSS, sözleşmeli öğretmen kategorisi için de geçerlidir.

Eğitim fakültesi mezunu olarak öğretmenlik yapmaya hak kazanmış olan biri, mesleğini kamu kurumlarında icra edebilmek için KPSS’ye girmeli ve ilgili atama puanlarından birine sahip olmalıdır. Ayrıca puanına göre atanmaya hak kazanmış olan birinin, kurumun sözlü mülakatlarından da başarı olması gerekmektedir.

Sözleşmeli Öğretmenlikten Kadrolu Öğretmenliğe Nasıl Geçiş Yapılır?

MEB okullarında sözleşmeli olarak istihdam edilmiş olan öğretmenlerin en fazla merak ettikleri konulardan biri, kadrolarının ne zaman daimî olarak verileceği ile ilgilidir.

Sözleşmeli öğretmen olarak görev yapan kişilerin, kadrolu öğretmen pozisyonunda istihdam edilebilmeleri için öncelikle ilk görev aldıkları yerde 3 yılı doldurmaları, sonrasın da ise 1 yıl daha sözleşmeli olarak başka bir yerde çalışmaları gerekmektedir. İlgili süreleri tamamlayan öğretmenler, süre bitiminde atama başvurusunda bulunabilmektedirler.