Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı duyurdu: 2022 enerji yardımı 100 milyar TL’yi geçecek!

Son dönemde yaşanan olumsuz ekonomik gelişmeler, tüm küresel piyasaların bu durumdan etkilenmesine sebep oldu. Birçok farklı başlık altında sunulan hizmetlere yüksek oranlı zamlar aracılığı ile yansıtılan olumsuz piyasa gelişmeleri, enerji sektörüne de direkt olarak etki.

Enerji kaynakları açısından dışa bağımlı olan Türkiye, piyasalarda yaşanan olumsuz gelişmelerin ortaya çıkardığı zamlı fiyatları, tüketicinin fatura bedellerine yansıtmak zorunda kaldı. 1 Ocak itibari ile yürürlüğe giren kademeli elektrik tarifesi, her ne kadar vatandaşın bütçesini koruma altına almak amacı ile geliştirilmiş olsa da vatandaşın bütçesi de elektrik faturası ödemeleri konusunda daha da zorlanmaya başladı. Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de elektrik faturaları konusunda yeni güncellemelerin yapılacağının haberini verdi.

Elektrik Faturasında İndirim Yapılacak!

1 Ocak itibari ile devreye giren kademeli elektrik faturası hizmeti, vatandaşların günlük 5 kW’lık elektrik tüketimlerine kadar indirimli tarifeden yararlanmalarını sağlıyordu. Yeni dönem elektrik faturası düzenlemelerinden sonra belirlenmiş olan 5 kW’lık indirimli tüketimin yeterli olmadığını belirten vatandaşların bu çağrısı, hükümet tarafından tekrar değerlendirilmiş ve alınan kararlar neticesinde günlük indirimli tarifeden yararlanılacak olan elektrik tüketimi sınırı 7 kW’a yükseltilmişti.

7 kW’lık elektrik tüketimi düzenlemesinden sonra elektrik faturalarının hala yüksek tutarlarda olması, vatandaşların bütçelerini zorlamaya başladı. Ayrıca ticarethanelerde kullanılan elektrik için de çok yüksek oranlarda zamların yapılmış olması vatandaşların tepkisi ile karşılaştı.

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen kabine toplantısı sonrasında toplantı kararlarını açıklamak üzere kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönem elektrik faturalarına dair bir düzenlemenin daha yapılacağını müjdeledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına göre ticarethanelerde kullanılan elektriğin ücretlendirilmesinde yüzde 25 indirim yapılacağı bilgisi kaydedildi.

Konutların Elektrik Faturaları Nasıl Değişecek?

Ticarethanelerin elektrik faturalarında indirime gidilmesinden sonra, konutlara gelen elektrik faturalarının nasıl düzenleneceği merak konusu oldu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, günlük 7 kW ile sınırlandırılmış olan indirimli tarifenin devam edeceğini ancak ücretlendirme konusunda kW başına düşen fiyatta indirime gidileceğini düşündüklerini ifade ettiler.

Bakan Dönmez’den Yardım Açıklaması!

Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yeni dönemde hiçbir vatandaşın mağdur edilmemesi için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. Bakan Dönmez, geçtiğimiz yıl toplamda 100 milyar TL olan elektrik ve doğalgaz yardımları için bu yıl çok daha yüksek tutarlarda bir ödenek ayrıldığını belirtti.