Gündem

AB ülkelerinden peş peşe “yapıtırım” açıklamaları: Rusya köşeye mi sıkışıyor?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün gece yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, Ukrayna’nın Komünist Rusya sayesinde oluştuğunu, Ukrayna’nın Rusya’dan gaz kaçırdığını ve Rusya’ya şantaj uyguladığını dile getirdi. Dünyanın yakından takip ettiği konuşmaların ardından gece yarısında Putin, Rus birliklere Ukrayna’nın doğusuna girme talimatı verdi. Putin’in açıklamaları sonrası Avrupa’dan peş peşe yaptırım açıklamaları gelmeye başladı. İlk olarak İngiltere Başbakanı Boris Johnson yaptırım açıklamasında bulundu.

İngiltere, Ekonomik Yaptırımları Bugün Açıklayacak

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yaptığı açıklamasında İngiltere’nin Rusya’ya karşı ilk ekonomik yaptırım kararını bugün açıklayacağını dile getirdi. Öte yandan Johnson, Ukrayna ordusuna ve Ukrayna’ya yardım etmek için neler yapılabileceğine bakacaklarını da dile getirdi. Johnson, yaptırımların çok sert olacağını ifade etti.

İngiltere Başbakanı Johnson, konuya ilişkin açıklamasında “derhal uluslararası bir yaptırım paketi” yapılacağını ve Rusya’ya karşı ilk ekonomik yaptırımları da bugün açıklayacağını ifade etti. Johnson Rusya’ya uygulayacakları yaptırımların çok sert olacağını belirtirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de Ukrayna’nın egemenliğini ve uluslararası hukuk kurallarını ihlal ettiğini belirtti.

Boris Johnson açıklamasında öte yandan “Zamanında Kırım ilhak ederince yeterince sert olmadık” dedi ve “Rusya gazına bağımlı kalmaktan uzaklaşmalıyız” ifadelerine yer verdi.

AB Dış İlişkiler Güvenlik Politikası’ndan Açıklamalar

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın açıklamaları sonrasında bir açıklama da Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrel’den geldi. Borell, açıklamasında AB dışişleri bakanlarının bugün Rusya’ya karşı yaptırımları açıklayacaklarını dile getirdi. Borell açıklamasında “Oybirliği ile karar çıkacağından eminim” ifadelerini de sözlerine ekledi.

Fransa ve Ukrayna’dan “Yaptırım” Açıklamaları

AB ülkelerinden peş peşe yaptırım açıklamaları gelmeye devam ederken bir açıklama da Fransa’dan geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ise AB’deki mevkidaşları ile gerçekleştirecekleri toplantıda hangi yaptırımların uygulanacağı konusunun görüşüleceğini dile getirdi. Le Drian ayrıca Putin’in ayrılıkçıları tanımasının, Minsk Barış Anlaşması’nın ve uluslararası hukukun ihlali olduğunu ifade etti. Fransa’dan gelen açıklama sonrası krizin odağındaki Ukrayna’dan da yaptırımlar ile ilgili bir yorum geldi. Ukrayna hükümeti yaptırım kararlarına ilişkin açıklamasında “Rusya’ya karşı sert yaptırımların zamanı geldi” ifadelerine yer verdi.