Gündem

Şansölye açıkladı: Hükümet Kuzey Akım 2’nin tescillenmesini durdurdu

Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz tırmanırken, krizi Batı’dan peş peşe gelen yaptırım tehditleri ve uyarılar takip etti. Batılı devletlerden gelen Putin ve Rusya açıklamaları sonrası bir açıklama da Almanya Başbakanı Olaf Scholz’dan geldi. Scholz, hükümetin Kuzey Akım 2’nin tescillenmesi sürecini durduğunu açıkladı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’dan Kritik Açıklamalar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus birliklerine Ukrayna’nın doğusuna girme emri verdi. ABD-Britanya destekli Ukrayna ordusunun Donbass’a saldırmasından sonra Rusya’nın Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanıması, Batı’dan yaptırım açıklamalarını gündeme getirdi. Rusya’ya yaptırım uygulanacağına yönelik açıklamalar gelmeye devam ederken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, hükümetin Kuzey Akım 2’nin tescillenmesi sürecini durdurduğunu ifade etti. Scholz söz konusu duyurusunu, İrlandalı mevkidaşı Michael Martin ile Berlin’de düzenlediği ortak basın toplantısında dile getirdi.

“Putin BM Şartı’nı da İhlal Ediyor”

İrlanda Başbakanı Michael Martin ile Berlin’de ortak basın toplantısı düzenleyen Olaf Scholz, konuya ilişkin kritik açıklamalarda bulundu. Scholz söz konusu açıklamasında, Kuzey Akım 2’nin tescillenmesi sürecinin durdurulmasına gerekçe olarak “Rusya’nın tüm bölgeleri halk cumhuriyetleri olarak tanıyarak anlaşılmaz, haksız bir adım atması” etkenini sundu. Scholz konuya ilişkin olarak “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki eylemleriyle sadece Minsk Anlaşması’nı değil, devletlerin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunmasını sağlayan BM Şartı’nı da ihlal ediyor.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Akım 2 Boru Hattı İnşası Durduruldu

Şansölye açıklamalarının devamında ise Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya sevk edilmesi planlanan boru hattının durdurulmasına ilişkin de konuştu. Scholz açıklamasında bunun “Moskova’ya, eylemlerinin sonuçsuz kalmayacağını gösteren net bir sinyal olduğunu” belirtti ve “Rusya’nın dünyada desteği yok” iddiasını dile getirdi. Scholz, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e büyük saygısı olduğunu belirtti ve Berlin’in Kiev’e silah sevkiyatını reddetme tutumunu sürdürerek “Bu değişmeyen bir durum” sözlerini kullandı.

Scholz Eleştirilere Yanıt Vermişti

Hatırlanacağı üzere, telepler sonrası Scholz Kiev’e sadece 5 bin miğfer göndermişti ve eleştirilerle karşılaşmıştı. Scholz ise Berlin’in çatışma bölgelerine silah tedarik etmeme politikasını hatırlatmıştı. Scholz “Kriz bölgelerine silah vermiyoruz ve Ukrayna’ya saldırı silahı sağlamıyoruz. Selefim böyle yaptı, bu doğruydu ve doğru kalacak” sözlerini dile getirmişti.