Gündem

Türkiye İş Bankası’ndan, İngiltere’nin yaptırımlarına ilişkin açıklama geldi: İlişiğimiz yoktur

İngiltere’nin, Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlar konusunda yaptırım listesine aldığı 5 Rus bankasından birinin isminin “Isbank” olması, akıllara Türkiye İş Bankası’nı getirdi. Türkiye İş Bankası, Isbank ile isim benzerliği dışında bir ilişkilerinin olmadığını açıkladı.

İngiltere, Yaptırımlar İçin 5 Rus Bankasının Adını Paylaştı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’yi ve AB’yi karşısına alarak, Ukrayna’nın doğusunda yer alan sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladı. Ardından Rus birlikleri, Barış Gücü Operasyonları ile Ukrayna’nın doğusuna ilerlemeye başladı. Putin’in kararı sonrasında ABD’den ve AB ülkelerinden peş peşe yaptırım açıklamaları geldi. Yaptırım açıklamalarında bulunan İngiltere, Rusya’ya yönelik yaptırımlarda 5 Rus bankasının adını verdi. İngiltere’den gelen yaptırım açıklaması sonrasında Türkiye İş Bankası, 5 Rus bankasından biri olan “Isbank” ile isim benzerliği dışında bir ilişkisinin olmadığını açıkladı.

Bankalar Arasında “Isbank” da Yer Aldı

Rusya’nın imzaladığı kararnameler sonrası İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ekonomik yaptırımların uygulanacağını açıklamıştı. Dün erken saatlerde yaptırım açıklamasında bulunan Johnson, gün içinde bu yaptırımların içeriğinin de açıklanacağını duyurmuştu. Gelen açıklamalar sonrasında İngiltere, Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırım konusunda; Rossiayaz Bank, General Bank, Promsvyazbank, Black Sea Bank ve Isbank’ı kapsayan 5 Rus bankasına yaptırım uygulanacağını duyurdu. Listede yer alan “Isbank” ile birlikte, Türkiye İş Bankası akıllara gelince, kamuoyunu aydınlatmak üzere Türkiye İş Bankası’ndan bir açıklama geldi.

Öte yandan İngiltere, Rusya’ya yönelik yaptırımların ilk aşamada olduğunu ve büyük ölçekli bir işgal durumunda “daha fazla yaptırım” uygulanabileceğini belirtti. İngiltere Başbakanı Johnson “Uzun süreli bir kriz için kendimizi hazırlamalıyız” dedi.

Türkiye İş Bankası’ndan Açıklama Geldi

Türkiye İş Bankası tarafından yapılan açıklamada, İngiltere’nin yaptırım listesine aldığı 5 Rus bankası ile ilgili haberlerde Türkiye İş Bankası ile isim benzerliği olan kurumlar ile Türkiye İş Bankası’nın ve iştiraklerinin bir ilişiğinin bulunmadığı belirtildi. Türkiye İş Bankası tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) “Haber ve Söylentilere İlişkin Açıklama” başlıklı duyuruda “Birleşik Krallık tarafından 5 Rus bankasına yaptırım uygulanacağına ilişkin haberlerde konu edilen ve Bankamızla isim benzerliği gösteren kurumlarla Bankamız ve iştiraklerimiz arasında herhangi bir ilişki bulunmamaktadır.” ifadeleri yer aldı.