Gündem

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Türkiye, güvenliği açısından Montrö’ye sadık kalmalıdır

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı askeri operasyona ilişkin açıklamalar gelmeye devam ediyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying’in “Rusya’nın operasyonları işgal olarak tanımlanmamalıdır” açıklamaları sonrası operasyonlara ilişkin bir açıklama da Türkiye’den geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya’nın başlattığı operasyonlara ilişkin yaptığı açıklamada “Türkiye, güvenliği açısından Montrö’ye sadık kalmalıdır” sözlerini dile getirdi.

Kemal Kılıçdaroğlu Açıklamalarda Bulundu

Rusya’nın 24 Şubat Perşembe sabahında Ukrayna’ya yönelik askeri operasyon başlatması ile birlikte dünya basınında konuya ilişkin gelişmeler yer almaya başladı. Savaşın etkileri ekonomi piyasalarında görülürken, ülkelerden de konuya ilişkin açıklamalar geldi. Operasyonların başlamasından sonra ne yönde bir açıklama yapacağı merakla beklenen Çin’den, operasyonların “işgal olarak tanımlanmaması gerektiği” açıklaması geldi. Rusya’nın yakın müttefiki olan Çin’in bu açıklamalarından sonra bir açıklama da Türkiye’den geldi. Açıklamayı yapan isim ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

“Bu Görüşmeleri Yapmak Zorundayım”

Sputnik Türkiye’nin haberine göre Denizli’de Rusya’nın Donbas bölgesine yönelik başlattığı askeri operasyonları değerlendiren Kılıçdaroğlu, TBMM’nin de acilen toplanması gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu söz konusu açıklamasında “Ukrayna’daki gelişmeler, Avrupa’daki gelişmeler, Türkiye’nin de bundan etkileneceğini bildiğimiz için bu görüşmeleri yapmak zorundayım” sözlerini dile getirdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, söz konusu açıklamalarının devamında ise “Toplantıya biraz geç katıldığımı biliyorum, bu nedenle hepinizden özür dilerim. Olağanüstü gelişmeler var. Ben bu olağanüstü gelişmeleri izlemek zorundayım. Tarihin bana yüklediği böyle bir sorumluluk var. İttifakı oluşturduğumuz, kader birliği yaptığımız genel başkanlarla da konuşmak zorundaydım” dedi.

“Hepimizin Dikkatle İzlemesi Gereken Bir Tablo”

CHP Genel Başkanı, açıklamasının devamında TBMM’nin de acilen toplanması gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu konuya ilişkin açıklamasında “Avrupa’nın göbeğinde nükleer güce sahip olan devletin başka bir ülkeye bir şekliyle girmiş olması, dünyanın bunu sadece seyretmiş olması hepimizin dikkatle izlemesi gereken bir tablodur. Güvenlik zirvesinden sonra TBMM’yi acilen toplayın” dedi. Söz konusu açıklamalarından sonra Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Denizli’deki programını yarıda keserek Ankara’ya dönme kararı aldığı da bildirildi. Kemal Kılıçdaroğlu, kanaat önderleri toplantısının açılışında dile getirdiği konuşmasından sonra Ankara’da da olağanüstü MYK toplantısına başkanlık edecek.