Gündem

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’dan son dakika açıklamaları: Ukrayna’yı işgal planımız yok

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatını başlatmasının üzerinden 2 gün geçti ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, gazetecilerin karşısına çıkarak gelen soruları yanıtladı. 2 gündür Rus askerleri Ukrayna topraklarında ilerlemeye devam ederken, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e Rus tankları da girmeye başladı. Savaşın ağır bilançosu endişeleri de arttırırken, Lavrov “Ukrayna’yı işgal planımız yok” sözleri ile şaşırtan açıklamalarda bulundu.

Rus Askerleri Kiev’e Girdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat Perşembe sabahında yaptığı açıklamalarda, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas bölgesine özel askeri operasyon başlattığını duyurdu. Putin’in emri ile Ukrayna’nın doğusuna ilerleyen Rus askeri birlikleri, daha sonra Ukrayna’ya ülkenin farklı noktalarından girmeye başladı. Ukrayna’da Donbas bölgesinde başlayan ve ülkenin dört bir yanına dağılan saldırılarda bilanço gittikçe ağırlaşırken, ülkenin birçok noktasına yönelik füze saldırıları gerçekleştirildi. Rus askerleri Ukrayna topraklarında ilerlemeye devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenskiy, ülkelerini savunacaklarını dile getirerek ülkede sıkıyönetim ve seferberlik ilan etti.

“Batı, Ukrayna’nın Masumları Öldürmesine Sessiz Kaldı”

Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalar devam ederken, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov bugün gazetecilerin karşısına çıkarak gelen soruları yanıtladı. Açıklamalarında dikkat çeken söylemlerde bulunan Lavrov, canlı yayında NATO’yu manipülasyon yapmakla suçladı. Gazetecilerden gelen sorular karşısında Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiğine dair söylemlere karşı çıkan Lavrov “Ukrayna’yı işgal planımız yok” diyerek herkesi şaşırttı. Lavrov konuya ilişkin açıklamasında “Rusya, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Toplantısı için Donbas’taki durumla ilgili özel bir sergi hazırlıyor. Batı, Ukrayna rejimini desteklerken Kiev’in sivil halka yönelik işlediği askeri suçlara göz yumdu. Batı ve Ukrayna’nın eylemleri, Ukrayna’yı trajediye sürükledi. Batı, Ukrayna’nın kadın, çocuk ve yaşlıları öldürmesine, sivil altyapıları tahrip etmesine göz yumdu. Neo-Nazizm ve Rusofobinin hızla artmasını sessizce teşvik etti” dedi.

“Kimse Ukrayna’nı İşgal Etmeyi Planlamıyor”

Lavrov, NATO’yu suçlayan açıklamalarında, Batı’nın Minsk anlaşmalarını sabote etmesi ve nihayetinde bu anlaşmaları yok etmesi sırasında Kiev rejiminin yanında durduğunu iddia etti. Lavrov, NATO ve AB’nin, son zamanlarda güç kullanarak sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin ele geçirilme girişiminde bulunulduğu sırada Kiev’i koruduğunu belirtti. Lavrov dikkat çeken açıklamalarının devamında ise “Başkan Putin’in de dediği gibi, Ukrayna’nın bağımsızlığını ve onları temsil edecek bir hükümetleri olmasını istiyoruz. Kimse Ukrayna’yı işgal etmeyi planlamıyor. Sonuç ne olacak, bu bizim için son derece önemli. Biz durumu mevcut koşullara göre değerlendiririz, biz Ukrayna’da çok çeşitliliği destekliyoruz. Ukrayna’nın ‘aşırıcı yönetimlerin’ altında olması kabul edilebilir değil.” dedi.