Ekonomi

Türkiye’de açlık sınırı asgari ücretin, yoksulluk sınırı 15 bin TL’nin ve yaşam maliyeti 5.900 TL’nin üzerine çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayında Türkiye’de enflasyonun yıllık %48,69 olduğunu açıkladı. TÜİK verilerine göre Ocak ayında yıllık bazda enflasyon %48,69 olurken, aylık bazda ise %11,10 olarak açıklandı. Açıklanan yıllık enflasyon verisi, son 20 yılın zirvesi olarak kaydedilirken, yüksek enflasyon Türkiye’de akaryakıta, market raflarına, pazara, esnafa, temel gıdaya, doğalgaz ve elektriğe zamlarla yansıdı. Gelişmeler sonrasında Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Şubat ayı açlık ve yoksulluk sınırlarına ilişkin verileri paylaştı. TÜRK-İŞ tarafından paylaşılan rapora göre Türkiye’de açlık sınırı 4 bin 552 TL ile asgari ücretin 300 TL üzerine çıktı. Öte yandan rapora göre yoksulluk sınırı ise 15 bin TL’yi aştı.

Açlık ve Yoksulluk Sınırı Açıklandı

TÜRK-İŞ tarafından açıklanan açlık ve yoksulluk sınırları verilerine göre Türkiye’de açlık sınırı asgari ücretin 300 TL üzerine çıktı. Investin.com haberine göre raporda 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması (açlık sınırı), Şubat ayında 4 bin 250 TL’den, 4 bin 552 TL seviyesine yükseldi. Bu sınır asgari ücretin 300 TL üzerinde kaydedilirken, Şubat 2021 döneminde bu sınır 2 bin 718 TL olarak belirlenmişti. Öte yandan gıda harcaması ile giyim, konut (kira, su, elektrik ve yakıt giderleri), ulaşım, eğitim, sağlık vb. ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise Şubat ayında 13 bin 843 TL’den 15 bin 139 TL seviyesine yükseldi. Şubat 2021 döneminde bu sınır 8 bin 856 TL olarak belirlenmişti.

Yaşama Maliyeti Yükseldi

TÜRK-İŞ tarafından paylaşılan rapora göre Türkiye’de bekar bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise Şubat ayında 5 bin 587 TL seviyesinden 5 bin 969 TL seviyesine yükseldi. Şubat 2021 döneminde bu sınır 3 bin 296 TL olarak belirlenmişti. Öte yandan gıda enflasyonu Şubat 2022’de %7,12 oranında artış gösterdi ve son 1 yıllık süreçte bu artış oranı da %66,38’e yükseldi.

KDV İndirimi Gıda Fiyatı Artışını Etki Etmedi

TÜRK-İŞ tarafından yapılan açıklamada un, yumurta, yeşil mercimek, zeytin, reçel, pekmez, baharatlar ile meyve ve sebzelerdeki fiyat artışlarının, 14 Şubat tarihi itibariyle raflara yansıyan %7’lik KDV indiriminin etkisini bertaraf ederek, gıda enflasyonunun son ayda da artışa geçmesine neden olduğu belirtildi. Ayrıca raporda KDV indirimlerinin yansımadığı ürünler de belirtildi.