EkonomiGündem

Petrol fiyatları dur durak bilmiyor! Akaryakıt fiyatlarına yeni zam gelecek mi?

Batılı ülkeler ile Rusya arasındaki Ukrayna krizinin ve Rusya’ya yönelik yaptırımların karşılıklı boyuta gelmesi petrol fiyatlarında sert bir yükselişe neden olurken haftayı 97 dolar seviyelerinde kapatan Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, bu sabah 105 dolara kadar çıktı. Bu artışın piyasalara yeni yakıt zamları olarak yansıyacağı öngörülüyor.

Yetkililer Ne Diyor?

ANZ emtia stratejisti Daniel Hynes, “ABD ve Avrupa’nın bazı Ruz bankalarını Swift sisteminden atması, yakın dönemde petrolde arz sorunu olabileceği korkusunu artırdı” ifadelerini kullandı ve petrol piyasasının zaten sıkı olduğuna, OPEC+ ülkelerinin vaat ettikleri üretim artışı hedeflerine ulaşmakta zorluk çektiklerine işaret ederek, arz riskinin en yüksek seviyede olduğunu söyledi.

Bir başka petrol analisti Stephen Brennock ise “Başkan Putin’in Rus nükleer kuvvetlerini yüksek alarma geçirme kararı, petrol fiyatları için destekleyici olabilecek açık ve endişe verici bir tırmanış” açıklamasını yaptı.

Büyük Zam Yapılmıştı

Geçen hafta artan petrol fiyatları ve dolar/TL’deki artış, akaryakıt fiyatlarına büyük zam olarak yansımıştı. Cuma gecesi, benzine 1,61 TL, motorine 1,51 TL zam gelmişti. Cuma günü petrol fiyatları ve dolar/TL’deki geri çekiliş nedeniyle 28 Şubat gecesi (bu gece) için indirim beklentisi oluşmuştu. Fakat petrol fiyatları ve dolar/TL kurunda tekrar yükseliş yaşandı. Bu nedenle yeni zamların gelişi de kaçınılmaz oldu.