Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Altın alım satımı yapmayı düşünenler çok dikkat etsin! Uzmanlar açıkladı: Altın fiyatları neden yükseliyor?

Altın alıp satmayı düşünenler için piyasanın önde gelen isimlerinden güncel yorum ve analizler geldi. Son günlerde dalgalı bir seyir izleyen ons altın, gram altın ve çeyrek altın fiyatları, alım satım yapacak kişileri düşündürürken, Rusya-Ukrayna gerginliğinin piyasalar üzerindeki tehlikesinin devam ettiği açıklandı. İşte sektör temsilcilerinden en güncel altın yorumları…

Meksa Yatırım

Yukarı trend görünümü korunuyor ve 1900 üzerine çıkmayı başardı. Gün içinde 1900 üzeri yukarı hareketin devamı mümkün. Rusya – Ukrayna arasındaki gelişmeler ise yakından takip edilecektir. 1900 üzerinde 1920- 1927- 1950- 1974 kısa vadeli ilk dirençler konumunda.1900 altında yeniden inersek 1892- 1880 – 1844 -1820 destekleri takip edilebilir.

Gedik Yatırım

Rusya-Ukrayna arasındaki mesele sürüyor. Tansiyon arttıkça piyasalarda risk iştahı zayıflıyor ve ons altında yukarı yönlü tepkilere neden oluyor. Yeni haftaya ons altın 1900$ çevresinde başladı. Dolar/TL kuru 13,74-14,10 TL aralığında ve spot piyasada gram altında hafif alıcılı işlem görüyor. İki ülke arasında müzakereler gündeme geliyor. Olası böyle bir durum ve piyasayı sakinleştirici açıklamalar, risk iştahının toparlanmasını destekleyebilir.

Yabancı Altın Yorumları

Altın fiyatları geçen haftanın son gününü düşüşle kapattıktan sonra yeni haftaya yüzde 1’den fazla yükselişle başladı. Gram altın da küresel altın fiyatları ve dolar kurundaki yükselişle yeniden 850 TL üzerini gördü.

Hafta sonu gelen yaptırım kararları ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in Rus caydırıcı güçlerinin özel savaş görevi durumuna geçirilmesini emretmesinin ardından offshore piyasadaki işlemlerde ruble sert düştü. Rusya yaptırımlarının küresel piyasalarda yarattığı tedirginlikle beraber yatırımcılar yeniden güvenli limanlara yöneldi.

Goldman Sachs Rusya’nın ana üreticisi olduğu emtiaların ralli yapacağını düşündüğünü söyledi. Rusya alüminyum, nikel, paladyum, petrol ve doğalgaz gibi ürünlerin ana üreticisi konumunda bulunuyor.

IKON Menkul

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın küresel endişeleri tekrar artırmasıyla Ons Altın haftaya 1929.60 düzeyine kadar yükselişle başladı. Bu seviyeden gelen satışlarla da 1906.75 desteğine kadar geri çekildi. 1906.75 desteği üzerinde tutunma sağlanması halinde 1924.50 ve 1941.35 direnç oluşturabilir. Geri çekilmelerde ve 1906.75 seviyesi altı fiyatlamalarda ise 1894.40 ve 1863 destek oluşturabilir.

Ziraat FX

Rusya Merkez Bankası ile işlem yasağı ve bazı Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılması gibi Batılı ülkeler tarafından Rusya’ya bir dizi açıklanan sert yaptırımlar sonrası küresel piyasalar, risk iştahı zayıf bir şekilde haftaya başlangıç yapıyor. Kıymetli maden ise haftaya sert yükselişle başlamasına karşın bunda kalıcılık sağlayamadığını izliyoruz.

Şu aşamada jeopolitik gündemin getirdiği belirsizliklerin Ons Altın tarafında destekleyici olabileceğini düşünüyoruz. Olası geri çekilmelerde 1.890 – 1.870 seviyeleri sıralı destek konumunda iken, yukarı yönlü hareketlerde 1.915 ve 1.935 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.