EkonomiGündem

Elinde altın olan herkesi ilgilendiren gelişme! Altında yeni dönem bugün itibariyle başladı

Altını olan herkesi ilgilendiren gelişme… Devletin, yastık altı altınları ekonomiye kazandırılması amacıyla oluşturduğu Altın Tasarruf Sistemi bugünden itibaren uygulamaya giriyor. Bu yeni sistemle birlikte vatandaş doğrudan çeyrek hesaplarını da yarından itibaren açabilecek.

Hangi Hesaplar Kullanılacak?

Altın Tasarruf Sistemi ile vatandaşlar “Altın Depo Hesapları, Altın Katılım Hesapları, Çeyrek Hesap, Çeyrek Katılım Hesabı, Altın Dönüşümlü TL Mevduat, Altın Dönüşümlü TL Katılma Hesabı” tercih edebilecek. Kısa bir süre içerisinde 1500 kuyumcu sayısına ulaşılacak.

Hurda altında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nca belirlenen “Hurda Altın Değerlemesinde Kullanılacak Asgari Milyem Değerleri” esas alınacak. Geri alınacak fiziki altın 24 ayar gram, külçe veya çeyrek ya da Darphane altını olacak.

TL Karşılığı Alınabilecek

Kuyumcu, rafineri ve banka arasında üçlü bir mutabakat, teyit sistemi oluşturuldu. Vatandaşın fiziki altın teslim ve çekim sürecinde herhangi bir mağduriyet yaşamamasını sağlayacak teknolojik altyapı rafineriler tarafından oluşturulacak, bankalar tarafından da doğrulama altyapıları ile desteklenecek.

Vatandaş fiziki altınını teslim ettiğinde isterse bankadaki altın hesaplarına isterse teslim ettiği altının TL karşılığının TL cinsi hesaplarına aktarımı talep edebilecek. Aktarım, anlaşmaya göre kuyumcu veya rafineri tarafından anlık yapılacak. Vatandaş hesabına aktarım yapıldığına ilişkin bilgilendirme sistem tarafından gerçekleştirebilecek. Böylece vatandaşlar da kuyumculara fiziki altınını teslim etmiş ve bankaya altın ya da TL olarak aktarmış olacaklar.