EkonomiGündem

Bugün yürürlüğe girdi: Elektrik faturalarına yeni indirim tarifesi açıklandı! Faturalarda kaç TL indirim olacak?

Ocak ayından beri bitmek bilmeyen elektrik faturalarında kademeli tarife tartışmalarına son nokta dün itibariyle koyulmuş görünüyor. Kademenin limiti yeniden yükseltilirken vatandaşa binecek fatura yükünün azaltılması amaçlanıyor.

Yeni düzenleme ile neler oldu? Öncelikle faturalara kesilen ve yüzde 18 olan KDV oranı, yüzde 8’e düşürüldü. Meskenlerdeki tarife sınırı da aylık 210’dan kilovattan 240’a yükseltildi. Yani faturalara uygulanması beklenen toplam indirim tutarı yüzde 14 oldu.

KDV İndirimiyle Ne Değişecek?

Yapılan yüzde 10’luk KDV indirimiyle mesken abonelerinin günlük 8 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat, kilovatsaat başına 1 lira 26 kuruş, günlük tüketimlerin 8 kilovatsaat üstündeki kısım için ise 1 lira 89 kuruş olarak uygulanacak.

Örnek İndirim Hesaplaması

EPDK’nin oluşturduğu örnek hesaplamaya göre, 30 günlük fatura döneminde 240 kilovatsaat tüketimi olan bir mesken abonesi şubatta ödediği 350 TL elektrik faturası yerine Mart ayında 302 TL ödeyecek.

Esnaflar İçin de Düzenleme Geldi

Yapılan diğer bir düzenlemeyle, ticarethane statüsündeki abonelikler için de kademe uygulamasına geçilecek. Bugünden itibaren ilgili abonelerin günlük 30 kilovatsaate (aylık 900 kilovatsaat) kadar tüketimleri için yüzde 25 indirim yapıldı. Bu kademedeki ticarethane abonelerinin günlük 30 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için kilovatsaat başına nihai fiyat 2 lira 5 kuruş olacak. Bu düzenleme 6 milyon 315 bin ticarethane abonesini (ticarethane abonelerinin yüzde 91’ini) kapsayacak.