Editörün SeçtikleriGenelGündem

Büyük İstanbul depremi için korkutan uyarı resmen verildi: Evlerin yarısı…

İstanbul’da yaşayan yaklaşık 16 milyon kişinin ve hatta onların şehir dışında yaşayan yakınlarının aklından hiç çıkmayan olası büyük İstanbul depremine ilişkin açıklamalar yapılmaya devam ediyor. Yaklaşık 7.5 seviyesinde ve üzerinde boyuttaki bir depremde olası hasara yönelik analizler yapılırken, uzmanlar acil uyarılarda bulunuyorlar. Son verilere göre ise, böyle bir depremde İstanbul’da bulunan konutların neredeyse yarısı hasar alacak.

AA muhabirinin derlediği rapor, kentteki muhtemel depremin yol açacağı hasarı çarpıcı şekilde gözler önüne serdi. Rapora göre, İstanbul’da yaşanması olası 7,5 ve üzeri büyüklüğe sahip bir depremde, şehirde bulunan 1,2 milyon civarındaki binadan 491 bini zarar görecek.

Söz konusu senaryoda 13 bin 492 binanın çok ağır, 39 bin 325 binanın ağır, 136 bin 746 binanın orta, 300 bin 963 binanın ise hafif hasar alması öngörülüyor. İstatistiklere göre İstanbul’da bir binada 12,72 kişi yaşadığı göz önüne alındığında hasar alması beklenen binalarda 6,25 milyon kişinin yaşadığı düşünülüyor. Çok ağır ve ağır hasar alması beklenen binalarda 671 bin 832 kişinin kaldığı tahmin ediliyor.

Deprem Farkındalığı Arttı

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan da AA muhabirine yaptığı açıklamada, son iki yılda yaşanan depremler ve kovid-19 nedeniyle güçlendirmeye talebin arttığını söyledi. Küresel salgın nedeniyle evde kalma süresinin uzaması ve karantinaların da vatandaşlarda farkındalığı artırdığını dile getiren Türkkan, depremler ve karantinalar sonrası depreme karşı binaları güçlendirme isteğinin en az yüzde 50 arttığını ifade etti:

“Hem dönüşüme göre yüzde 60’a varan maliyet avantajı hem de çok daha kısa süre gerektirmesi nedeniyle güçlendirmeye talep arttı. Bundan son dönemde oluşan farkındalığın da etkisi var.”

Vatandaşlara Acil Uyarı Yapıldı

Türkkan, İstanbul’da şiddetli bir depremde çok ağır hasar alması beklenen binaların dönüştürülmesi gerektiğini ifade ederek acil uyarıda bulundu:

“Vatandaşlarımızdan isteğimiz binalarına bir an önce depreme karşı dayanıklılık testi yaptırmaları ve hasar alması beklenen konutları bir an önce güçlendirmeleri. Dünyanın neresine gidilirse gidilsin, konuyla ilgili tüm ilim insanları güçlendirmenin ne kadar önemli ve hayat kurtarıcı olduğunu belirtiyor. Bütün konutları dönüştürmek mümkün değil, buna gerek de yok. Önceliğimiz daha az maliyetle ve daha kısa sürede güçlendirmek, mümkün değilse dönüştürmek.”