Gündem

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, canlı yayında harita üzerinden Putin’in gizli planlarını yanlışlıkla ifşa etti! Sırada hangi ülke var?

Rusya, 2014 yılında Kırım’ı ilhak etti ve bu saldırıdan 8 yıl sonra, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’nın Donbas bölgesinden başlayarak Ukrayna’yı işgal harekatına başladı. Rus orduları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile Ukrayna’ya girdi ve başkent Kiev’e ilerlemeye başladı. Savaşta 7. güne girildi ve Ukrayna’da sıcak çatışmalar devam ediyor. Rusya’nın başkent Kiev’i işgal etmek için havadan ve karadan saldırıları devam ederken, Rusya-Ukrayna savaşında Rusya’nın yanında yer alan Belarus’un Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na hitap ettiği sırada gösterdiği haritada, Rusya’nın sıradaki işgal edeceği ülkeyi ifşa etti.

Belarus Devlet Başkanı Rusya’nın Hedefini İfşa Etti

Rusya 2014 yılında Ukrayna sınırları içerisinde yer alan Kırım’a saldırılar düzenledi ve bu bölgeyi ilhak etti. Rusya bu saldırılarından 8 yıl sonra bir kez daha Ukrayna’ya girdi. Vladimir Putin, ilk olarak Ukrayna’nın doğusunda yer alan 2 ayrılıkçı bölgenin bağımsızlığını tanıdıklarını açıkladı, ardından Ukrayna’nın doğusundan ülkeye girerek işgal harekatına başladı. 24 Şubat Perşembe gününden bu yana devam eden savaşta Rus askerleri başkent Kiev’i ele geçirmeye çalışıyor. Saldırılar sürerken, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya’nın sıradaki hedefini ifşa etti.

Haritadaki Detay Dikkat Çekti

BM Genel Kurulu’nda açıklamalarda bulunan Lukaşenko, Rusya-Ukrayna savaşı hakkında dikkat çeken iddialarda bulundu. Lukaşenko, Ukrayna topraklarına Belarus’tan saldırı gerçekleştirildiğine ilişkin iddiaları harita üzerinden göstererek yalanladı. Canlı yayında gösterilen bu harita, küresel basında şok etkisi yarattı. Lukaşenko’nun gösterdiği haritada Rus askerlerinin Ukrayna’daki ilerleyişi çok açık şekilde görüldü. Lukaşenko’nun yanlışlıkla gösterdiği tahmin edilen bu haritadaki bir detay dikkatleri çekti.

“Beceriksiz Lukaşenko, Putin’in Gizli Planını Sızdırdı”

Lukaşenko’nun canlı yayında gösterdiği haritada, Ukrayna’nın güneyinde yer alan Odessa kenti üzerinden Moldova’nın Ukrayna sınırındaki Rus ayrılıkçılarının olduğu Transdinyester bölgesine doğru çekilmiş olan bir ok işareti dikkatleri çekti. Bu detay, Rusya’nın saldıracağı sıradaki ülkenin Moldova olacağı iddialarını gündeme getirdi.  Haritada Ukrayna’nın 4 bölüme ayrılarak gösterildiği işgal haritasında, Ukrayna ordusunun komuta bölgeleri ile uyumlu olan ve Belarus’tan Ukrayna’nın doğu sınırı boyunca olan hedefleri gösteriyor. Lukaşenko’nun hamlesi Batı medyasında “Beceriksiz Lukaşenko Putin’in gizli planlarını sızdırdı” gibi başlıklar ile yer aldı.