Gündem

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov korkuttu: 3. Dünya Savaşı nükleer ve yıkıcı olur

Rusya-Ukrayna savaşında 7. güne girildi ve Ukrayna topraklarında Rus askerleri ile Ukrayna ordusu ve halkı arasındaki sıcak çatışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde savaş devam ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “nükleer silah” ile ilgili söylemler dile getirerek küresel bir endişeyi tetiklemişti. Ardından Rus ve Ukrayna heyeti Belarus-Ukrayna sınırında müzakere için masaya oturmuştu ancak bu masadan barışçıl bir çözüm çıkmamıştı. Savaş devam ederken, 7. günde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan bir nükleer silah açıklaması daha geldi. Lavrov Rus medyasına yaptığı açıklamalarda “3. Dünya Savaşı nükleer ve yıkıcı olur” sözlerini dile getirdi. Bu açıklamalar endişeyi bir kez daha körükledi. İşte detaylar…

“3. Dünya Savaşı Nükleer ve Yıkıcı Olur”

Geçtiğimiz günde gözler Belarus-Ukrayna sınırında yapılan görüşmelere çevrilmiş ve dünya buradan umutla barışçıl bir sonucun çıkmasını beklemişti. Ancak bu görüşmelerden pozitif bir sonuç çıkmadı ve Rus askerleri Kiev’e doğru ilerlemeyi ve Ukrayna topraklarına saldırmayı sürdürdü. Savaşın yıkıcı etkileri devam ederken, Vladimir Putin “nükleer silah” açıklamalarında bulunmuştu. Endişe uyandıran bu açıklamaların ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün Rus TASS haber ajansına açıklamalarda bulundu. Lavrov açıklamalarında “Ukrayna’nın nükleer silah edinmesine izin vermeyeceğiz” dedi ve “3. Dünya Savaşının nükleer ve yıkıcı” olacağını öne sürdü.

Rusya’da “Nükleer Silah” Gündemi

Bugün Rus TASS haber ajansına kritik açıklamalarda bulunan Lavrov, “Ukrayna’nın nükleer silah edinmesine izin vermeyeceğiz” dedi. Açıklamalarında “3. Dünya Savaşı nükleer ve yıkıcı olur” sözlerini dile getiren Lavrov’un bu açıklamaları öncesinde Vladimir Putin, Ukrayna’ya yönelik saldırıların başlamasından sonra Pazar günü, Rusya Savunma Bakanlığı’na caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emretmişti. Lavrov da bu gelişme sonrası Ukrayna’nın nükleer silah kapasitesi olduğunu ve bunun Rusya için endişe verici olduğunu ifade etmişti.

“Nükleer Silahların ABD’ye İade Edilmesi Gerekiyordu”

TASS’a açıklamalarda bulunan Lavrov, küresel endişeyi körükleyen “nükleer silah” söylemlerinden sonra Ukrayna’nın nükleer silah edinmesine izin vermeyeceklerini ifade etti ve öte yandan Avrupa ülkelerinde ABD’ye ait nükleer silahların bulunuyor olmasını eleştirdi. Lavrov konuya ilişkin olarak “Amerikan nükleer silahlarının bazı Avrupa ülkelerinde bulunması Rusya için kabul edilemez. Bu silahların ABD’ye çoktan iade edilmesi gerekiyordu” dedi.