Gündem

Rus ordusuna karşı kullanılan Bayraktar TB2 insansız hava araçları sosyal medyada gündem oldu! Times dergisi Bayraktar’ı ele aldı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 8. güne girildi. Ukrayna’da savaş devam ederken, Ukrayna ordusu ve halkı Rus askeri birliklerine karşı direnmeye devam ediyor. Ukrayna’nın saldırılara karşı gösterdiği savunma, zaman zaman sosyal medyaya da yansıyor. Bu savunma sistemlerinden biri geçtiğimiz Pazar akşamında Twitter’da kısa sürede viral oldu. Söz konusu videonun kısa sürelerde milyonlarca izlenmesinden sonra Times dergisi, Rus işgaline karşı direnen Ukrayna’nın gizli silahının Türk yapımı Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçları olduğunu yazdı.

Sosyal Medyada Bayraktar TB2 Videoları Viral Oldu

Twitter’da gündem olan söz konusu videoda Ukrayna’nın drone’lar ile Rus askerleri üzerindeki yıkıcı etkisi görülüyor. Siyah beyaz karelerden oluşan ve Ukrayna’dan paylaşılan video, paylaşıldıktan 2 gün sonra 3 milyonluk izlemeye ulaştı. Söz konusu video “Korkun düşmanlar! Size dünyamızda barış yok” sözleri ile paylaşıldı. Söz konusu videoda kullanılan drone’lar ise Bayraktar TB2 isimli Türk yapımı silahlı insansız hava araçlarıydı. Bayraktar drone’ları ile Ukrayna ordusu, Rus ordusuna karşı kullanabileceği güçlü bir silaha sahip oldu. Ukrayna ordusunun, Bayraktar TB2 ile Salı günü 1 tank ve 2 karadan havaya füze sisteminin 1 gecede imha edildiği bildirildi. Ayrıca sosyal medyaya yansıyan bir diğer videoda da bu drone’lar ile Rus yakıt ve ikmal konvoylarının imha edildiği görüldü.

“Rus Ordusunun Zayıf Yönlerini Ortaya Çıkardı”

Tek seferde 30 saate kadar gökyüzünde kalabilen, 12 metre kanat açıklığına sahip olan Bayraktar TB2 drone’lar, 4 lazer güdümlü füze taşıyabiliyor ve bu drone’lar, ABD’nin kullandığı drone’lardan 7 kat daha hafif. ABD ve Avrupalı askeri analistler, bu araçların Rus ordusunun zayıf yönlerini ortaya çıkardığını belirtiyor. Konya ilişkin değerlendirmeler gelmeye devam ederken, Türk askeri ve havacılık analisti Arda Mevlütoğlu da Bayraktar TB2 için çeşitli açıklamalarda bulundu.

“Psikolojik Savaş İçin Çok Faydalı”

Arda Mevlütoğlu yaptığı açıklamasında “Ukrayna ordusu tarafından yayınlanan görüntüler, Rus hava savunmasındaki ciddi kusurları gösteriyor ve bu birçok gözlemci için sürpriz oldu. Görüntüler ayrıca halkla ilişkiler ve psikolojik savaş için çok faydalı” dedi. Öte yandan havacılık endüstrisi alanına odaklanan medya organı Aviation Week’in Londra ofis şefi Tony Osborne da Time ile yaptığı görüşmesinde “Son yıllarda Bayraktar’lar gerçekten ünlü başarılara imza attı. Artık hepsinin en ünlü drone’lar olduğunu iddia ediyorum” dedi.