Ekonomi

Kamu bankalarından otomotiv sektörüne dev darbe! Son model araçlar 105 bin TL’ye satılıyor! 2022 araç fiyatları

2021 yılının sonlarına doğru altın piyasalarında ve döviz kurlarında yaşanan ani artışların etkisi otomotiv sektörü üzerinde etkilerini göstermeye devam ederken, yeni dönemde yaşanan çip krizi ve Rusya- Ukrayna savaşı, otomobil satış fiyatlarını bir kez daha etkiledi. Rusya’nın elektrikli araç üretimi konusunda büyük bir pil tedarikçisi olmasının, yeni dönemde otomobil fiyatlarını tahminlerden daha yüksek oranlarda etkileyeceği düşünülüyor.

Piyasalarda yaşanan tüm bu olumsuz gelişmelerden sonra kendi aracına, uygun fiyatlar karşılığında sahip olmanın hayalini kuran vatandaşlara, kamu bankalarından sevindiren haber geldi. Ticaret Bakanlığı tarafından onaylı olan e-ihale sistemi aracılığı ile satışa çıkarılmış olan banka araçları, otomotiv sektörünün oldukça altında fiyatlar ile vatandaşların beğenesine sunuluyorlar. Peki e- ihale sistemi nedir? E-ihale sistemi ile nasıl araç sahibi olunur?

Ticaret Bakanlığı e-İhale Sistemi

Ülkemizde hizmet veren bakanlıklardan biri olan Ticaret Bakanlığı, kendi bünyesinde geliştirmiş olduğu e-ihale sistemi ile ülke genelinde binlerce vatandaşın, uygun fiyatlar karşılığında araç sahibi olmasını sağlıyor.

E-ihale sisteminde çeşitli sebeplerden ötürü bankalara teminat olarak gösterilen ya da ipotek ettirilen araçlar, kredi sahibinin banka borcunu ödememesi sonucunda uygun fiyatlar karşılığın satışa çıkarılıyorlar. Ellerinde ki araçlardan en kısa yoldan kurtulmak isteyen bankalar, bu sebepten ötürü araç fiyatlarını piyasanın oldukça altında belirliyorlar.

E-İhale Sisteminden Nasıl Araç Satın Alabilirim?

E-ihale sisteminden araç satına alabilmek için öncelikle sisteme üye olunması gerekiyor. Üyelik ekranlarında yer alan bilgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmasından sonra sistem üyeliği tamamlanmış oluyor.

Üyelik tamamlandıktan sonra bankalar tarafından satışa sunulmuş olan araçlar içerisinde sahibi olunmak istenen araç modeli belirleniyor ve ilgili ekranda araç için belirlenmiş olan araç teminat bedelinin ilgili bankaya yatırılması gerekiyor. Teminat bedelinin yatırılmasından sonra aracın satışı için teklif vermeye başlanabiliyor. Söz konusu araç için en yüksek teklifi veren kişi, aracın sahibi olmuş oluyor.

E-İhale Sistemi Araç Fiyatları

E-ihale sistemi içerisinde yer alan bazı uygun fiyatlı araçların satış bilgileri şu şekilde:

  • Volkswagen Golf 2.0: 160 bin TL
  • Renault Laguna 2.2: 105 bin TL
  • BMW 3.25 Xİ: 250 bin TL