Gündem

Mart ayı kira artış oranları belli oldu: Ev sahipleri sözleşme ortasında kiraya zam yapabilir mi?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Şubat ayı enflasyon verilerini açıklaması ile birlikte Mart 2022 için kira artış oranları da belli oldu. Mart 2022 için kira artış oranı hem kiracılar tarafından hem de ev sahipleri tarafından merakla araştırılıyor. Mart ayı içerisinde kira sözleşmesi yapacak olan kiracılar ile ev sahipleri arasında, kira artış oranına göre zam belirlenecek. Her ay TÜİK tarafından açıklanan TÜFE oranları ile belirlenen kira artış oranları, TÜİK’in Şubat ayı enflasyon verilerini açıklaması ile birlikte Mart ayı adına da belirlenmiş oldu. Mart 2022’de kira artış oranı ne kadar oldu? İşte detaylar…

Mart Ayı Kira Artış Oranı Belli Oldu

TÜİK verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Şubat ayında yıllık %54,44 ve aylık bazda %4,81 artış gösterdi. TÜFE’de (2003=100) 2022 yılı Şubat ayı bir önceki aya göre %4,81 oranda, bir önceki yılın Aralık ayına göre %16,45 oranda, bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) %54,44 oranda ve 12 aylık ortalamalara göre %25,98 oranda artış gösterdi. TÜFE verilerinde belirtilen 12 aylık ortalamalara göre artış oranı, aynı zamanda kira artış oranı olarak ele alınıyor. Yani bu durumda Mart 2022 içinde kira artış oranı da %25,98 olarak belirlenmiş oldu. Örneğin mevcut kira bedeli 1.000 TL ise gelen zam oranı ile birlikte zamlı kira bedeli 1.259,8 TL olacaktır. Şubat ayında bu oran %22,58 olarak kaydedilmişti.

Hangi Oranda Kiraya Zam Yapılabilir?

Yasal olarak kira artış oranları, ev sahiplerinin kira bedelleri üzerinde yapabilecekleri azami zam oranını gösteriyor. Ev sahipleri kira artış oranının üzerinde zam uygulayamıyor. Eğer ev sahibi bu oranın üzerinde kiraya zam yaparsa, kiracının bu durumda yasal hakkı doğuyor ve ev sahibine dava açma hakkı elde ediyor.

Ev Sahibi Kiraya Zam Yapabilir Mi?

Ev sahiplerinin, sözleşme dönemi bitmeden ya da yeni bir sözleşme dönemine başlamıyorsa kira bedelinde zam yapma hakkı bulunmuyor. Yani ev sahibi sözleşme ortasında kiracıdan zamlı kira talep edemez. Ancak sözleşmede bu durumun açıkça belirtilmiş olması durumunda, sözleşme maddelerine bağlı olarak bu durum değişiklik gösterebilir. Bu talep için yeni sözleşme döneminin beklenmesi gerekiyor. Öte yandan vergiye dair işlemlerin nasıl yürütüleceği hususu da 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve bu kanuna bağlı çıkarılan tebliğler ile belirlenmiştir.