Gündem

BM bildirdi, 7 günde Ukrayna’dan 1 milyon sığınmacı başka ülkelere gitti: Yüzyılın en hızlı mülteci akını

Rus askeri birlikleri 24 Şubat Perşembe sabahında Ukrayna topraklarına girmeye başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas bölgesinden başlayarak Ukrayna topraklarına giren Rus askeri birlikleri, ülkede başkent Kiev’e ilerlerken, ülkenin dört bir yanını da bombaladı ve saldırılar devam ediyor. Savaşta 8. güne girilirken, Rus askerleri ile Ukrayna güçleri arasındaki sıcak çatışmalar da sürüyor. Her savaşta olduğu gibi bu savaşta da olan yine masum ve sivillere oluyor. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre son 7 günde Ukrayna’dan 1 milyonu aşkın kişi başka ülkelere sığındı. Associated Press haberine göre bu, yüzyılın en hızlı mülteci akını oldu.

Ukrayna’dan 7 Günde 1 Milyon Kişi Kaçtı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatında bugün 8. güne girildi. Geride kalan 7 günde Rus askeri birlikleri, Ukrayna topraklarına havadan, karadan ve denizden saldırılar düzenledi. Bölgede sıcak çatışmalar devam ederken, Ukrayna ordusu ve halkı, Rus birliklerine direnmeye devam ediyor. Savaşta geride kalan 7 günde, yine olanlar masum ve sivillere oldu. Çatışmanın ortasında, savaşın gölgesinde kalan masumlar, ülkelerini terk edip savaştan kaçmak için türlü yollara başvurmak zorunda kaldı. Geride kalan 7 günde, Ukrayna’dan 1 milyonu aşkın kişinin başka ülkelere sığındığı bildirildi.

4 Milyon Kişi Daha Ukrayna’dan Ayrılabilir

BM, son 7 gün içinde 1 milyondan fazla kişinin Ukrayna’dan kaçtığını bildirdi. Ukrayna’dan kaçmak zorunda kalan kişi sayısının 1 milyonu geçtiği ifade edilirken, Associated Press’te yer alan haberde bu sayının, yüzyılın en hızlı mülteci akını olduğu belirtildi. Ukrayna’daki savaş geriliminin tırmanması durumunda, yaklaşık 4 milyon kadar daha sivilin ülkeden ayrılabileceği uyarıları yapılıyor.

En Fazla Sığınmacı Polonya’ya Gitti

BM tarafından paylaşılan verilerde, savaşın başladığı 24 Şubat Perşembe gününden 1 Mart tarihine kadar geçen süre içinde Ukrayna’dan kaçan sığınmacılar, başta Polonya olmak üzere başka ülkelere sığındı. Sığınmacıların %51,9’u, yani 575 bin 100’ünün Polonya’ya gittiği belirtilirken, Macaristan’a 116 bin 348 kişi, Moldova’ya 79 bin 315 kişi, Slovakya’ya 67 bin kişi, Romanya’ya 44 bin 540 kişi, Rusya’ya 42 bin 900 kişi, Belarus’a 341 kişi ve diğer Avrupa ülkelerine 69 bin 600 kişi gitti.