Gündem

Rusya – Ukrayna savaşı Türkiye’yi nasıl etkileyecek? Sokaktaki vatandaş ne yanıt verdi?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 8. gün de geride kalmak üzere ve Ukrayna topraklarında çatışmalar sürüyor. Savaş devam ederken bir diğer yandan dünya, Rus ve Ukraynalı heyetler arasında gerçekleşecek olan müzakerelere odaklanıyor. Buradan barışçıl bir sonuç çıkması beklenirken, savaşın ülkemizdeki etkileri de görülmeye devam ediyor. Aksoy Araştırma şirketi, Rusya – Ukrayna savaşının ülkemizdeki etkisini gözlemlemek için 2022 yılı 8. hafta araştırmasında Rusya-Ukrayna savaşının yansımalarını ele aldı. Araştırmaya katılanlara, savaşla ilgili gelişmeler 3 farklı soru olarak yöneltildi. Gelen yanıtların ağırlıkları savaşın ülkemizdeki yansımasını gözler önüne serdi. İşte detaylar…

“Rusya – Ukrayna Savaşı Ne Kadar Endişe Yaratıyor?”

Aksoy Araştırma şirketi, 2022 yılının 8. haftasında yapılan araştırmada Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın Türkiye yansımalarına odaklandı. Araştırmaya katılanlara, savaş gelişmeleriyle ilgili olarak 3 farklı soru yöneltildi. İlk aşamada Rusya – Ukrayna savaşının, seçmenlerde ne kadar endişe yarattığı soruldu. Katılımcıların %75,2’lik bölümü “çok endişelendiğini” ya da “endişelendiğini” belirtirken, hiç endişelenmediğini belirtenler ise katılımcıların %9,5’ini oluşturdu. Parti bazında sonuçlar ele alındığında ise her seçmen grubunun yarısından çoğunun endişeli olduğu ortaya çıktı.

“Savaş Türkiye’yi Nasıl Etkiler?”

Araştırmanın ikinci aşamasında, Rusya – Ukrayna savaşının Türkiye’ye etkisinin nasıl olacağı soruldu ve katılımcıların %63,1’lik bölümü, Türkiye’nin bu savaştan olumsuz etkileneceğini belirtti. Savaşın Türkiye üzerinde etkisi olmayacağını belirtenlerin oranı ise %23,2 seviyesinde kaydedildi. Öte yandan Türkiye’nin bu savaştan olumlu ya da çok olumlu etkileneceğini düşünenlerin oranı ise %13,6 olarak kaydedildi.

“Türkiye Bu Savaşta Hangi Tarafta Olmalı?”

Araştırmanın 3. aşamasında Rusya – Ukrayna savaşındaki gelişmelere bağlı olarak, Türkiye’nin bu savaşta hangi konumda durması gerektiği soruldu. Sorunun cevap seçenekleri arasında “Türkiye’nin NATO’dan yana olması”, “Tarafsız olması” ve “Rusya’dan yana olması” şıkları yer aldı. Katılımcıların %78,2’lik bölümü, Türkiye’nin bu savaşta tarafsız olması gerektiğini belirtirken, Türkiye’nin NATO’dan yana olmasını belirtenlerin oranı ise %19,4 olarak kaydedildi. Öte yandan Rusya – Ukrayna savaşında Türkiye’nin Rusya’dan yana olması gerektiğini belirtenlerin oranı da %2,4 olarak kaydedildi. Partiler bazında, seçmenlerinin en yoğun olarak “Türkiye tarafsız olmalı” yanıtını verenler ise HDP seçmenleri oldu.