Gündem

Eurostat araştırma sonuçlarını paylaştı: Türk halkının 3’te birinden fazlası “doğru düzgün yemek” yiyemiyor!

Son dönemlerde Türkiye’de, temel gıda ürünlerinden enerji tüketimine, akaryakıttan market ürünlerine kadar hemen hemen her alanda peş peşe zamlar geldi ve enflasyon, 20 yıllık zirvesinin üzerindeki seyrini Şubat ayında da korudu. Türkiye’de vatandaşın düşen alım gücü sofralara da yansıdı. Elde edilen son verilere göre Türkiye’de halkın %37’sinin etli yemek, tavuk ya da balık yemeye maddi gücü yetmiyor. Eurostat verilerine göre Avrupa genelinde kırmızı etin, tavuğun ve balığın en az yenebildiği ülke Türkiye olarak öne çıkıyor.

Türkiye Listede İlk Sırada

TÜİK, 3 Mart 2022’de Şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye’de enflasyon TÜİK verilerine göre, yıllık %54,44 seviyesine yükseldi. Öte yandan pandemi dönemi ile birlikte yükselen küresel enflasyonun ve artan döviz kurlarının da etkisi ile yurtiçinde zamlar da peş peşe geldi. Ekonomik koşullar vatandaşın cebini zorlamaya devam ederken, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat), Türkiye’de asgari ücretin satın alma gücünü yeniden hesaplama kararı aldı. Eurostat tarafından yapılan araştırmanın sonuçları, Türk halkının “doğru düzgün yemek yiyemediğini” gösteriyor. Eurostat 2020 verilerine göre “2 günde bir etki yemek, tavuk ya da balık yemeye gücü yetmeyenler” listesinde Türkiye, %37,3 ile zirvede yer alıyor. Avrupa genelinde bu ortalama sadece %8,6 seviyesinde.

Türk Halkının Yüzde 37,3’ü “Doğru Düzgün Yemek” Yiyemiyor

Eurostat Avrupa ülkelerindeki alım güçlerine dair araştırmalarının sonuçlarını paylaştı. Kurumun “Doğru düzgün yemek” başlığı ile duyurduğu 2020 yılı verileri, “2 günde bir etli yemek, tavuk ya da balık veya muadili vejetaryen yemek yemeye maddi imkanı olmayanlar” listesini gözler önüne serdi. Söz konusu araştırmanın sonuçlarına göre bu listede 36 ülke arasında ilk sırada Türkiye yer alıyor. Araştırmaya göre Türk halkının %37,3’ü,  “doğru düzgün yemek” yiyemiyor.

Türkiye’yi Balkanlar Takip Ediyor

Listede zirvede Türkiye yer alırken, Türkiye’yi Balkan ülkeleri takip ediyor. Söz konusu listede ikinci sırada yer alan Kuzey Makedonya’da halkın %36,8’i, Arnavutluk halkının %34,3’ü ve Bulgaristan halkının da %25,9’u doğru düzgün yemek yiyemiyor. Öte yandan listedeki bu ülkelerin ardından oran %15 seviyesine kadar düşüyor. Söz konusu listede Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip olan Almanya, %15,1 ile 5. sırada yer alıyor. Araştırma sonuçlarına göre Kıbrıs %1,1, İrlanda %1,5 ve İsviçre %1,8 oranları ile “2 günde bir etli yemek, tavuk ya da balık yemeye gücü yetmeyenler” listesinde son sıralarda yer alıyor.