Gündem

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya-Ukrayna gündemine ilişkin konuştu: Montrö harfiyen uygulanacak

Bugün itibariyle 10 gündür devam eden Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye’nin ve NATO’nun ne yönde karar alacağı ve nasıl bir tavır izleyeceği merak ediliyordu. Bölgede çatışmalar devam ederken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile birlikte, Sualtı Taarruz (SAT) Komutanlığı’nı ziyaret etti. Hulusi Akar, söz konusu ziyaretinde kritik açıklamalarda bulundu ve 2 tahliye uçağının Boristopol’de kaldığını, hava sahasının açılması ile birlikte bu uçakların geri döneceğini dile getirdi. Akar öte yandan Montrö Anlaşması’nın da harfiyen uygulanacağını söyledi.

Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Açıklamaları

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Andan Özbal, Sualtı Taarruz (SAT) Komutanlığı’na ziyaret gerçekleştirdi.  SAT Komutanı Ercan Kireçtepe’den brifing alan ve talimatlarda bulunan Bakan Akar, ayrıca bu ziyarette gündeme ilişkin gelen sorulara da yanıt verdi. Akar’a TSK’ya ait iki A 400M tipi nakliye uçağının Ukrayna’da kaldığına dair sorulan soru sonrasında Akar “24 Şubat akşamı insani yardım maksadıyla iki A 400M uçağımızı gönderdik. Aynı zamanda oradaki vatandaşlarımızın da tahliyesini planlamıştık. Oraya vardıktan sonra hava sahasının kapatılması nedeniyle Borispol Havaalanında iki uçağımız şu anda bekliyor. Bu konuda hem Rusya hem de Ukrayna tarafıyla temaslarımızı sürdürüyoruz” sözlerini dile getirdi.

Uçaklar İlk Fırsatta Tahliye Edilecek

Hulusi Akar konuya ilişkin açıklamalarında, olası bir ateşkes durumunda uçakların emniyetli bir şekilde Türkiye’ye getirilmesi için çalışmaların devam ettiğini aktardı ve “Uçaklarımızın olabildiğince emniyetini sağlamaya yönelik yakın temasımız devam ediyor.” dedi. Uçak mürettebatının da şu anda Büyükelçilikte misafir edildiğini dile getiren Akar, ilk fırsatta uçakların tahliye edileceğini ve mümkün olursa oradaki Türk vatandaşlarımızın da tahliye edileceğini belirtti.

“Montrö Statüsünün Bozulmasının Kimseye Yararı Yok”

Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şorgu ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile gerçekleştirdiği görüşmelere ilişkin soruları da yanıtladı. Akar, Türkiye’nin tüm faaliyetlerinde diyalogdan ve barıştan yana olduğunu belirtti. Savunma Bakanı Akar ayrıca Montrö Anlaşması konusunda da değerlendirmelerini dile getirdi. Akar “Geçmiş yıllara yönelik tecrübelerimizi de ortaya koyduğumuzda, ona göre hareket etmenin önemli olduğunu görüyor ve değerlendiriyoruz. Bu nedenle Montrö statüsünün bozulmasının kimseye yararı yok, bunu hep birlikte koruyalım” dedi.