Gündem

Rusya-Ukrayna savaşına dair endişelendiren iddia: Rusya, tecrübeli Suriyeli savaşçıları toplamaya başladı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatı 24 Şubat Perşembe günü başlamıştı ve bugün savaşta 12. gün yaşanıyor. Ukrayna’da birçok kentte çatışmalar ve Rus saldırıları devam ederken, Rus ve Ukraynalı heyetler bugün müzakere toplantılarında 3. kez bir araya gelmeye hazırlanıyor. Ukrayna’da sivil vatandaşların tahliyesi için insani koridor oluşturulması kapsamında ateşkes ilanı gelmişti ve bölgeden tahliyeler başlamıştı. Savaşa ilişkin gelişmeler devam ederken, ABD merkezli bir medya kuruluşundan endişe uyandıran bir haber servis edildi. Söz konusu habere göre Rusya, daha önce şehir savaşlarında tecrübe kazanmış olan bazı Suriyeli savaşçıları Ukrayna’da savaşmaları için topladı.

Rusya Savaşta Yeni Yöntemler Mi Arıyor?

Rusya-Ukrayna savaşında 12. günde sıcak çatışmalar devam ediyor. Rusya’nın, Ukrayna’yı işgal harekatında Wagner grubu ile savaştığı, paralı askerler ile Ukrayna’ya saldırdığı iddiaları gündeme gelmişti. Rusya’nın paralı askerler kullandığı iddialarının ardından konuya ilişkin bir yeni iddia da ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde bir iddia gündeme geldi. WSJ’nin haberine göre, Moskova yönetimi Ukrayna’daki savaşın gidişatı doğrultusunda yeni yöntem arayışlarına girdi. WSJ söz konusu haberinde, ismini vermediği 4 üst düzey ABD’li yetkiliyi kaynak gösterdi.

“Rusya, Suriyeli Savaşçı Topluyor” İddiaları

Habere göre 4 üst düzey ABD’li yetkili, başta Kiev olmak üzere Ukrayna’daki kentlerde savaşmak üzere Rusya, şehir savaşlarında tecrübe edinmiş Suriyeli savaşçıları toplamaya başladı. Haberde Rusya’nın, şehir savaşlarında tecrübeli olan Suriyeli savaşçıları Kiev odaklı çatışmalarda savaşmaları için topladığı ve bunun karşılığında sınırlı süreler ile sözleşmeler önerdiği iddia edildi. Ancak haberde, ABD’li yetkililerin, Rusya’nın bu süreçte kaç Suriyeli savaşçı topladığına ilişkin net rakam vermedikleri belirtildi. Daha önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, farklı ülkelerden 16 binden fazla yabancı savaşçının da Ukrayna lehine savaşa girmek üzere başvuruda bulunduklarını dile getirmişti.