Gündem

Litvanya Devlet Başkanı Nauseda, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’e seslendi: Rusya durmayacak, bu bir küresel çatışmaya dönüşecek

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatına başlaması ile birlikte başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere diğer birçok ülke, Rusya’ya yönelik yaptırım kararları almaya başladı. Ekonomik ve siyasi yaptırım kararları gündeme gelmeye devam ederken, Ukrayna ise bu yaptırımların yeterli olmadığı, NATO ve AB’nin bu savaşa sadece seyirci kaldığı konusunda tepkisini sık sık dile getirdi. Ukrayna’nın yardım ve destek çağrıları sonrasında, bir açıklama da Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda’dan geldi. Nauseda, Baltık ziyaretine gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e seslendi ve Rusya’nın, Ukrayna’da durmayıp küresel bir çatışmaya yol açacağını öne sürdü.

“Ukrayna’ya Mümkün Olan Her Şekilde Destek Vermeliyiz”

Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, Baltık ziyaretine gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e seslendi. Nauseda, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı işgal harekatında durmayacağını ve daha sonrasında bunun bir küresel çatışmaya dönüşeceğini öne sürdü. Nauseda, Baltık ziyaretindeki Blinken’e, dünyanın Ukraynalılara “mümkün olan her şekilde” yardım etme yükümlülüğünün olduğunu dile getirdi. Konuya ilişkin olarak Nauseda “3. Dünya Savaşı’ndan kaçınmak istiyorsak mümkün olan her yardımı ve desteği vermeliyiz. Seçim bizim elimizde” dedi. Nauseda açıklamalarında, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı işgalin, ülkeler arasında barışı koruyan temel ilkelere de bir meydan okuma olduğunu ifade etti.

“Ukrayna’nın Kazanacağına Tamamen İnanıyorum”

Antony Blinken’e seslenen Litvanya Devlet Başkanı Nauseda “İnsanların gerçekte neyin tehlikede olduğunu anlamaları önemlidir ve bu Ukrayna’nın, Baltık ülkelerinin ve hatta Avrupa’nın ötesine geçen bir durum” sözlerini dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise Litvanyalı mevkidaşı ile görüşmeden öne Nauseda ile görüşme gerçekleştirdi. Ardından Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ile görüşen Blinken “İster bir hafta sürsün ister bir ay ya da daha fazla sürsün, Ukrayna’nın kazanacağına tamamen inanıyorum” dedi. Blinken, Baltık ziyaretlerinde daha sonra Letonya ve Estonya’ye ayak basacak.