EkonomiGenelGündem

Araç almak isteyenler dikkat! Piyasaları sarsan Rusya-Ukrayna krizi, araç fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Bir süredir neredeyse durma noktasına gelen sıfır ve ikinci el araç piyasasındaki son gelişmeler, araç almak isteyenler tarafından merak ediliyor. Özellikle Rusya-Ukrayna arasında yaşanan kriz, küresel piyasaları sarsarken bunun araç piyasasına nasıl yansıyacağı da merak konusu haline geldi. İşte sektör temsilcilerinden güncel açıklamalar…

İkinci el otomobil satış firması genel müdürü Muhammet Ali Karakaş konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları aktardı:

“Bu tarz kaotik ortamların her ülke için bazı sonuçları oluyor. Bizde de hem sıfır hem de ikinci elde fiyatlar enflasyon, faiz ve kur üçgeninde yukarı yönlü hareket ediyor. Rusya önemli bir neon gazı ve çelik tedarikçisi. Bunlarla ilgili kaygılar var. Ama bunun piyasada fiyatlara yansıdığını gözlemlemek çok mümkün değil. Önümüzdeki aylarda savaşın akıbetine göre otomobil markaları üretimleri ile ilgili karara varacaklardır. Şu an pazara etkisi olduğunu söylememiz yanlış olur.”

HAREKETLİLİK BAŞLADI

“Ocak ayından beri neredeyse sabit bir dolar kuru ve BDDK’nın aldığı taşıt kredisi kararı ile vatandaş heyecanlandı. Bunun pozitif yansımalarını sahada gördük. Şubat’ın 15’i itibariyle piyasada hareketlilik başladı. BDDK’nın kararı çok güzel oldu. Ayrıca bahar ve bayram da yaklaştı. Önümüzdeki dönemde bu hareketlilik daha da artacak. Mutlaka savaş kuşkusu vatandaşta bekleme isteği yaratıyor. Umarım kısa sürede barış olur ve herkes işine konsantre olur. 10 yaş altında otomobil almak kullanılabilirlik açısından tereddüt yarattığı için 150 bin TL ile 600 bin TL arasında. Ancak fiyatlar orta segment ve B segmentte değişiyor.”

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün ise, OSD üyeleri olarak gelişmeleri yakından ve üzülerek takip ettiklerini ifade ederek, “Yaşanan sürecin sanayimiz üzerindeki etkisi ilerleyen dönemde daha belirgin hale gelecek olmakla birlikte, tüm bu riskler ve olası senaryolar üzerinde aksiyon planlarımızı oluşturmaya devam ediyoruz. Öncelikli temennimiz en kısa sürede barış ortamının sağlanması” dedi.

RUSYA, ÖNEMLİ BİR OYUNCU

Çok katmanlı ve kompleks bir tedarik zinciri yapısına sahip olan otomotiv sanayisinin Rusya’dan ithalat hacmini net olarak ölçümlemenin mümkün olmadığını ifade eden Yenigün, şu bilgileri verdi:

“TÜİK verilerine göre 2021 yılında Rusya’dan ithal edilen motorlu kara taşıtlarının karoserileri ile aksam ve parçalarının değeri 9 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Ancak hammadde ve enerji açısından önemli bir ihracatçı konumunda olan Rusya’nın otomotiv ana sanayiine dolaylı ihracatının çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan Rusya, dünyanın önemli doğalgaz rezervlerine sahip olması sebebiyle küresel enerji piyasasının önemli bir oyuncusu. İçinden geçilen sürecin enerji piyasası üzerine ve dolayısıyla sanayiciye de etkisi olabilecek.”