Gündem

Rusya, yarın Ukrayna’nın 5 şehrinde sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes uygulanacağını duyurdu

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 14. güne girildi. Ukrayna’da sıcak çatışmalar sürerken, dünyanın gözü Ukraynalı ve Rus heyetler arasındaki müzakerelere çevrildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dünkü açıklamalarında geri adım atabileceğinin sinyallerini vermişti. Ardından bu sabah Zelenskiy yayınladığı video mesajında, savaşın bir an önce bitmesi gerektiğini ve müzakere masasına oturulması gerektiğini dile getirmişti. Müzakereler için beklentiler yükselirken, Rusya yarın Moskova saati ile 10.00’dan itibaren Ukrayna’daki 5 şehirden sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

Rusya’dan Bir Kez Daha “Geçici Ateşkes” İlanı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısında bugün itibariyle 14. güne girildi. Ukrayna tarafından gelen müzakere çağrıları sonrasında tarafların nasıl bir adım atacakları merak edilirken, müzakerelerin 3. turundan “insani koridor” kararı öne çıktı. Rusya tarafından gelen açıklamada, Ukrayna’nın Kiev, Harkov, Çernihiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinden sivillerin tahliyesi için, yarın Moskova saati ile 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan edildiği belirtildi. Rusya tarafından gelen bu açıklamanın yanı sıra bir açıklama da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den geldi. Putin “Ukrayna’daki görevleri sadece profesyonel askerler yerine getiriyor” dedi.

Zelenskiy’den Geri Adım Sinyalleri

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, dünkü açıklamalarında Donbas ve Kırım cumhuriyetlerinin tanınabilmesi olasılıkları konusunda “Bunu tartışabiliriz” sözlerini dile getirmişti. Bu açıklama, Zelenskiy’nin geri adım atacağının sinyalleri olarak yorumlanırken, Zelenskiy bu sabah savaşın bitmesi gerektiğini ve müzakereye oturulması gerektiğini belirten açıklamalarda bulundu. Zelenskiy’nin müzakere çağrıları ve geri adım sinyalleri sonrası gözler Rusya’nın atacağı adımlara çevrildi.

Zelenskiy: NATO’nun Bizi Kabul Etmeyeceğini Anladık

Volodimir Zelenskiy, dünkü açıklamalarında ayrıca NATO’nun kendilerini kabul etmeyeceklerini anladıklarını da dile getirmişti. Zelenskiy savaşın ilk gününden bu yana NATO’dan yardım istediklerini dile getirmiş, NATO’ya dahil olmak istediklerini açıklamış ve ayrıca AB üyeliği için de adımlarını hızlandırmak istemişti. Ancak Ukrayna’nın bu çabaları şu ana kadar karşılık bulamadı.