Cumhurbaşkanı Erdoğan Rus vatandaşlarına yönelik yaptırımlara sert çıktı: Böyle saçmalık olur mu?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında Rusya-Ukrayna savaşı ve diğer ülkelerden gelen yaptırımlar hakkında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarında “Almanya’da flarmoni orkestrasının şefi Putin’in arkadaşı diye görevine son veriyorlar. Dostoyevski’nin eserlerine yasak getiriyorlar. Böyle saçmalık olur mu?” sözlerini dile getirdi. Erdoğan, söz konusu pratik yaptırımlar için “cadı avı” tanımlamasını kullanırken, yaşananların tarihte Bağdat’taki kütüphaneleri yakıp yıkan Hülagü’den farkının olmadığını öne sürdü.
Erdoğan Yaşananları “Cadı Avı” Olarak Niteledi
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatına başlaması ile birlikte başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere birçok ülke, şirket, organizasyon, sporcu ve ünlü isim, Rusya’ya ve Rus merkezli şirketlere karşı yaptırım kararları almaya başladı. Öte yandan Rusya’ya yönelik yaptırımlar, dünyanın çeşitli bölgelerindeki Rus vatandaşlara da uygulanmaya başladı ve bu konudaki örneklerin bir kısmı dünya basınında da ses getirdi. Partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da açıklamalarında bu tür örneklere yer verdi ve yapılanları “cadı avı” olarak nitelendirdi.
Erdoğan: Bunun Hülagü’den Ne Farkı Var?
Erdoğan söz konusu konuşmasında “Rus sanatçılarına, sporcularına yönelik cadı avını da kabul etmiyoruz. Putin’in arkadaşı diye flarmoni orkestrası şefinin görevine son veriyorsunuz. Dostoyevski’nin eserlerine yasak getiriyorsunuz. Böyle saçmalık olur mu? Bağdat’taki kütüphaneleri yakıp yıkan Hülagü’den bunun ne farkı var? Aynı bu.” dedi. Bilindiği üzere Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in arkadaşı ve destekçisi olduğu bilinen dünyaca tanınmış orkestra şefi Valery Gergiev’e, Putin’i saldırılardan dolayı kınaması için 24 saat süre tanımıştı ancak Gergiev bu süre içinde herhangi bir kınama mesajı yayınlamamıştı. Ardından Gergiev’in görevine son verilmişti.
Dostoyevski’nin Eserlerine İtalya’da Yasak Getirilmişti
Bir diğer yandan İtalya’da, Milona şehrindeki devlet okullarından biri olan Bicocca Üniversitesi’nde savaş nedeniyle dünyanın en büyük yazarlarından biri olarak kabul edilen Rus yazar Dostoyevski’nin eserleri müfredattan çıkarılmıştı. Ancak okul, sosyal medyadan gelen tepkiler sonrası bu kararında geri adım atmıştı. Bicacco Üniversitesi’nden yapılan açıklamada “Milano-Bicacco Üniversitesi, diyaloğa ve dinlemeye açık bir yüksek eğitim kurumudur” ifadeleri yer almıştı.