Gündem

Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları Antalya’ya geldi, üçlü zirve başladı: Tarihi zirveden ne sonuç çıkacak?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 2 hafta geride kaldı ve savaşta 15. güne girildi. Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Rus ve Ukraynalı mevkidaşları ile Antalya’da üçlü zirve gerçekleştireceği açıklanmıştı. Ardından Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ve Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından gelen açıklamalarla bu zirve teyit edildi ve bugün sabah saatlerinde taraflar üçlü zirve için Antalya’da bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı mevkidaşları ile TSİ 11.00’da Antalya Diplomasi Forumu’nda üçlü zirvede yer aldı. Zirveyi takip edecek olan basın mensupları, güvenlik önlemleri ile salona alındı. Dünyanın gözü Antalya’daki üçlü zirvede.

Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Zirvesi Başladı

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Türkiye’nin arabulucu olarak yer aldığı Türkiye – Rusya – Ukrayna üçlü zirvesi saat 11.00’da başladı. Taraflar arasındaki ikili görüşmelerin ardından üç ülkenin dışişleri bakanları, Antalya’daki Regnum Carya Otel’de 11.25 itibariyle toplantıya geçti. Toplantıda, Rus ve Ukraynalı tarafların taleplerini dile getirmesi beklenirken, dünya bu müzakereden barışçıl bir sonuç çıkmasını umuyor.

Türkiye Arabulucu Olmak İstiyor

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta 15. günde çatışmalar devam ederken, barış ve ateşkes ilan edilmesi için diplomasi trafiği de yoğun bir şekilde sürüyor. Rusya’nın saldırılarını sonlandırması ve taraflar arasında ateşkes ilan edilmesi için Türkiye de arabulucu görevini yürütmeye çalışıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında “Diplomasiyi yeniden kurgulamak” temasında, 11-13 Mart tarihlerinde Antalya’da, Belek Turizm Merkezi’nde yer alan Nest Convention Center’da gerçekleşecek Antalya Diplomasi Forumu (ADF) için Türkiye, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları dün gece Antalya’ya gelmişti. Bugün itibariyle başlayan üçlü zirvenin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın, ayrı ayrı salonlarda basın toplantısı düzenleyecekleri açıklandı.