Gündem

Chelsea’nin sahibi Rus milyarder Abramovich de yaptırımlardan payını aldı: Varlıkları donduruldu, seyahat yasağı getirildi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile Rus askeri birlikleri 24 Şubat günü Ukrayna topraklarına girdi ve dünya bununla birlikte teyakkuza geçti. Ülkeler, Rusya’ya karşı yaptırım kararları alırken, alınan ekonomik yaptırımların adreslerinden biri de Rus oligarkları oldu. Rus zenginlerinin servetleri erimeye başlarken, İngiltere hükümeti, İngiltere Premier Ligi ekiplerinden Chelsea’nin sahibi Rus milyarder Roman Abramovich’in varlıklarını dondurma kararı aldı. Geçtiğimiz hafta İngiltere’de Rus zenginlerine yönelik yaptırım listesinde Abramovich’in ismi yer almamıştı ancak Abramovich’in, olası bir yaptırıma karşılık İngiltere’deki gayrimenkullerini satmaya başladığı ortaya çıkmıştı.

Rus Milyarderin Varlıkları Donduruldu

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaş ilan etmesi ile birlikte Rus şirketlerine ve Rus zenginlerine yönelik en hızlı yaptırım kararı alanlar arasında ilk sırada İngiltere yer almıştı. İngiltere’de geçtiğimiz hafta, 100’den fazla Rus zengininin ve Rus şirketinin yer aldığı listede, Chelsea kulübünün sahibi Roman Abramovich’in ismi yer almamıştı. Yaptırım uygulanmasına karar verilenler listesinde yer almayan Abramovich için de çok geçmeden yaptırım kararı geldi. İngiltere hükümeti, ünlü Rus milyarderin varlıklarının dondurulmasına karar verdi.

Abramovich’e Seyahat ve Ulaşım Yasağı

Rus oligarkları arasında yer alan Roman Abramovich için aynı zamanda seyahat yasağı ve ulaşım yaptırımları uygulanmasına da karar verildi. Böylece Abramovich İngiltere’de hem varlıklarına dokunamayacak hem de bulunduğu bölgeden seyahat edemeyecek. İngiltere’de ekonomik yaptırımlara maruz kalanlar arasında, Putin’in destekçisi olduğu iddia edilen oligarklardan milyarder İgor Seçin ve Oleg Deripaska isimleri de yer alıyor. Rus zenginlerine karşı alınan yaptırım kararları ile birlikte açıklamada bulunan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna’nın işgalini destekleyenler için “güvenli hiçbir bölgenin olamayacağını” dile getirmişti.

Alınan ekonomik yaptırım kararları sonrasında birçok Rus oligarkı, Rusya hükümetine seslenerek savaşı durdurma çağrısında bulunmuştu. Ancak bu çağrılar henüz bir karşılık bulamadı.