Gündem

Lavrov Ukrayna’da vurulan çocuk hastanesine ilişkin konuştu: Milliyetçilerin askeri üssüydü

Türkiye, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları ile yapılan üçlü zirveye Antalya’da ev sahipliği yaptı. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, 10 Mart Perşembe günü saat 11.00’da Antalya’daki üçlü zirvede bir araya geldi. Tarafların Ukrayna’da devam eden savaşa ilişkin taleplerini dile getirdiği ve Türkiye’nin de arabulucu görevini üstlendiği görüşmelerin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya ilişkin gelişmeleri aktaran Lavrov, Ukrayna’nın güneyinde yer alan Mariupol’da bulunan ve saldırıya uğrayan doğum hastanesi hakkında bir iddiada bulundu. Lavrov, bu hastanenin, milliyetçiler tarafından askeri üs olarak kullanıldığını iddia etti.

Lavrov’dan “Çocuk Hastanesi” Açıklamaları

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 15 gün geride kaldı ve Rus askerlerinin Ukrayna topraklarındaki saldırıları devam ediyor. Sivil ve masumların kanının döküldüğü saldırılarda Rus askeri birlikleri bugün, Ukrayna’nın güneyinde yer alan Mariupol kentindeki bir doğum hastanesine saldırdı. Saldırıda yine siviller ve çocuklar öldü. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Antalya’daki üçlü zirve sonrası düzenlediği basın toplantısında, vurulan doğum hastanesine ilişkin konuştu. Lavrov bu hastanenin “milliyetçiler için askeri üs olarak hizmet verdiğini” iddia etti.

Lavrov, Hastanenin Azak Taburu Kontrolünde Olduğunu İddia Etti

Zirve sonrası basın toplantısında kritik açıklamalarda bulunan Sergey Lavrov, bu doğum hastanesinin uzun zaman öncesinde Ukrayna ordusunun yanında savaşan ve gönüllü bir grup olan “Azak Taburu” olarak bilinen birlik tarafından ele geçirildiğini ve tüm hamile kadınların da binadan çıkarıldığını iddia etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marla Zaharova da Rus askerlerinin Mariuopol’da çocuk hastanesini vurduğu iddialarının sahte olduğunu ve bu yöndeki haberlerin “bilgi terörü” olduğunu öne sürdü. Ancak Rus kuvvetleri Mariupol’da bir doğum hastanesini vurdu ve saldırıda biri çocuk olmak üzere 3 kişi hayatını kaybetti. Ukraynalı yetkililer, bu saldırıya ilişkin görüntüleri servis etti.