Gündem

Rusya’nın kimyasal silah kullanabileceği iddiaları: Bu durumda NATO da savaşa katılabilir

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı işgal harekatında 15. gün de geride kaldı. Savaşta 16. güne girilirken, dünyayı ayağa kaldıran iddialar gündeme gelmeye başladı. Tüm dünya yaklaşık iki gündür, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı kimyasal silah kullanacağı iddiası ile ayağa kalkıyor. Kimyasal silah iddiaları gündeme gelmeye devam ederken, İngiltere Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı James Heappey, kimyasal silahların kırmızı çizgi olduğunu dile getirdi ve böyle bir durumda NATO’nun da tavrının değişebileceğini söyledi. NATO savaşa katılmayacağını birçok kez tekrarlamıştı ancak eğer NATO savaşa müdahil olursa, dünyanın tüm dengeleri değişebilir.

Putin Kimyasal Silahlara Başvurur Mu?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat sabahında Rus ordularına emri verdi ve Rus askeri birlikleri Ukrayna’ya girdi. Ancak savaşta 16. güne girilirken, bu süreçte Rusya Ukrayna’dan hiç beklemediği bir direniş ile karşılaştı. Rusya ordusunun karşılaştığı teknik sorunlar, hava ve zemin şartları ve en önemlisi Ukrayna ordusu ve halkının gösterdiği direnç, Putin’in stratejileri doğrultusunda istediği ilerlemeyi sağlayamamasına neden oldu.

Gelişmeler sonrasında ABD medyasında dün, “Ukrayna’ya karşı savaşı kaybetmeyi göze alamayan” Putin’in, yeni yollara başvurabileceği iddiaları yer aldı. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya’nın kimyasal ya da biyolojik silah kullanmayı planlıyor olabileceğini öne sürdü.

İngiltere’den “Kimyasal Silah” Açıklaması

ABD medyasında yer alan iddiaların ardından İngiltere Başbakanı Boris Johnson “Kimyasal silahlar hakkında duyduğumuz şeyler doğrudan Putin’in oyun kitabından çıktı” dedi. Johnson ayrıca Rusya için “sinik, barbar bir hükümet” tanımını kullandı. Öte yandan İngiltere Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı James Heappy, kimyasal silahların kırmızı çizgi olduğunu söyledi ve böyle bir durumda NATO’nun tavrının da değişebileceğini, bu olası durumda NATO’nun da savaşa katılabileceğini iddia etti. Rusya’nın elinde sarin gazı gibi felç edici zehirli gaz ve şarbon silahları bulunuyor.