Gündem

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Diyarbakır ziyaretinde konuştu: Adalet milletin iradesi olmalı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’da konuştu. Çeşitli açıklamalarda bulunan CHP lideri “seçim barajı” vurgusu yaparken, Anayasa Mahkemesi ataması ile ilgili “Kara leke” sözlerini dile getirdi. Çarpıcı açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu “Yargıtay’da tek bir karara bile imza atmayan bir kişinin Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanması hukuk tarihimiz açısından yüz kızartıcı bir olaydır, kara bir lekedir” sözlerini dile getirdi. Diyarbakır ziyaretinin ikinci gününde yaptığı konuşma ile dikkat çeken Kılıçdaroğlu, ayrıca bir kez daha güçlendirilmiş parlamenter sistem vurgusu yaptı.

“Adalet Milletin İradesi Olmalı”

Diyarbakır ziyaretinin ikinci gününde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açıklamalarına güçlendirilmiş parlamenter sistem vurgusu yaparak başladı. Konuya ilişkin açıklamasında Kılıçdaroğlu “Güçlendirilmiş parlamenter sistemi yapalım derken, önerirken de temel noktamız adaletti. Adalet milletin iradesi olmalı. Eğer milletin iradesiyle belediye başkanları seçilmişse görevden alıp yerine kayyum atanmamalı. Siyasi partiler kapatılmamalı, siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır.” ifadelerini kullandı.

“Kayyum İlkesine Karşıyız”

CHP lideri, açıklamalarının devamında ise “Yargıtay’da tek bir karara bile imza atmayan bir kişinin Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanması hukuk tarihimiz açısından yüz kızartıcı bir olaydır, kara bir lekedir. Lekeye sahip çıkanlar var bu ülkede. Buna en sert tepkiyi biz gösteriyoruz. Söylemeye de devam edeceğiz. Anayasa Mahkemesi birilerinin babalarının çiftliği değildir.” dedi. Sözlerinin devamına kayyum atamalarına da değinen Kılıçdaroğlu “Seçimle gelen seçimle gider. Seçimleri millet iradesi tecelli etsin diye yapıyoruz. Belediye başkanını görevden alıyorsunuz, yerine kayyum atıyorsunuz. Sonra demokrasiden söz ediyorlar. Buna da karşıyız. Kayyum ilkesine karşıyız” dedi.

Seçim Barajı Vurgusu

Kemal Kılıçdaroğlu ayrıca konuşmasında seçim barajı vurgusu da yaptı ve “Seçim barajı yüzde 10, bu 12 Eylül darbesinin ürünü. Adil bir oran değil. Dünyanın hiçbir yerinde uygulanmıyor. Yüzde 3 olsun dedik, yüzde üç oy olan bir partinin milletvekilinin parlamentoda olması demokrasiyi güçlendirir.” ifadelerini kullandı.