Gündem

Türkiye savaştan dolayı doğalgaz sorunu yaşar mı? Enerji Bakanı Fatih Dönmez canlı yayında açıkladı

Türkiye, 2022 yılına elektrik ve doğalgaz faturalarındaki yeni tarifler ve uygulanan yeni zamlarla giriş yaptı. Ardından bu zamları, doğalgaz ve elektrik tariflerinde uygulanan destekler ve düzenlemeler izledi. Ancak dünyada artan enerji fiyatları ve Rusya – Ukrayna savaşı, doğalgaz krizini yeniden tetikledi. Yüksek miktarlarda gelen doğalgaz faturaları karşısında vatandaş çare ararken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dün akşam CNN Türk’te Hakan Çelik’in konuğu oldu. Bakan Dönmez, savaşın Türkiye’ye yönelik doğalgaz akışını etkilemeyeceğini ve sık sık diyalog kurulduğunu belirtti.

Bakan Dönmez Soruları Yanıtladı

Türkiye’nin gündeminde bir süredir zamlar yer alıyor. Özellikle elektrik ve doğalgaz zamları, akaryakıt zamları ve market ürünlerindeki zamlar gündeme gelmeye devam ederken, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı Rusya’nın doğalgaz tehditlerinin Türkiye’yi etkileyip etkilemeyeceği merak ediliyordu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CNN Türk’te Hakan Çelik’in konuğu oldu ve gelen soruları tek tek yanıtladı. Bakan Dönmez, “Savaş nedeniyle Türkiye’de bir gaz krizi yaşanabilir mi?” sorusuna karşılık, şu an için bir tedarik problemi olmadığı yanıtını verdi.

“Türkiye Doğalgaz Sıkıntısı Yaşar Mı?”

Bakan Dönmez, olası gaz krizine ilişkin açıklamasında “Şu an için söz konusu değil. Cumhurbaşkanımız da açıkladı. Biz yaptırımların tarafı olmak istemiyoruz, iyi ticari ilişkilerimiz var. Diplomasi aracıyla çözmenin tarafı olduğumuzu da ifade etmiştik. Gaz konusunda bir sıkıntı yaşamadığımızı kontrat bazında sevkiyatlara uyduklarında görüyoruz. 1986’da biz ilk doğalgazı Sovyetler Birliği’nden almıştık. Ukrayna, Romanya, Bulgaristan üzerinden ‘Batı hattı’ dediğimiz hattan alıyorduk. 2 sene önce Türk Akımı bitti, biz doğrudan Karadeniz’in altından, doğrudan Tekirdağ Kıyıköy’den alır vaziyete geldik” dedi.

Bakan Dönmez açıklamalarının devamında, gaz sıkıntısının olmadığını ve Gazprom ile BOTAŞ’ın sık sık görüştüğünü belirtti. 2 senedir teknik bir sorun yaşanmadığına dikkat çeken Dönmez, sevkiyatta da bir problem görülmediğini ifade etti.