EkonomiGündem

Ayçiçek yağı için müjde sonunda verildi: Türkiye’ye ulaştı! Marketlerde yağ fiyatları düşecek mi?

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında ayçiçek yağı ihracatı konusunda anlaşma yapılmış, Putin tonlarca ayçiçek yağının Türkiye’ye ulaştırılması için talimat vereceğini belirtmişti. Ayçiçek yağıyla yüklü gemilerden biri ise bugün Türkiye’ye ulaştı. Gemide 6 bin 99 ton ayçiçeği yağı bulunduğu açıklandı.

Rusya’nın Yisk limanından 9 Mart’ta çıkış yapan 6 bin 99 ton ayçiçeği yağı yüklü Lilac isimli gemi Mersin’e ulaştı. Tonlarca ayçiçeği yağını taşıyan yük gemisi, Rusya’nın Yisk Limanı’ndan çarşamba günü hareket etti.

Kerç kanalını geçerek İstanbul Boğazına ulaşan Lilac isimli gemi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi’nin koordinasyonunda geçiş yaptı. Marmara Denizi’nde yol alarak Çanakkale Boğazı’ndan da geçiş yapan gemi, 7 günlük yolculuğunun ardından Mersin’e ulaştı.

Mersin açıklarında bekleyen geminin, bugün sabah saatlerinden itibaren 5 mil açıktaki özel bir firmaya ait platforma yanaşarak, 6 bin 99 ton ayçiçeği yağı yükünü, firmanın depolarına aktarması bekleniyor.

AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER İstanbul) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, Rusya’dan gelecek yağların marketlerdeki yağ fiyatlarını nasıl etkileyeceğine dair açıklamalarını şöyle kaydetmişti:

“Arz konusunda sıkıntı yaşamayız. Rusya’dan gelen gemilerden sonra, önce Çukurova sonra Trakya Bölgesi’nde başlayacak hasatla birlikte elimiz daha da rahatlayacaktır. Ancak fiyatlar nasıl olur, onu kestirmek çok güç. Dünya borsalarındaki ham yağ fiyatları belli. Artan maliyetlerden sonra yurt içinde özel sektörün fiyat düşüşü yapacağını tahmin etmiyorum.”