Gündem

Ukrayna’dan kritik Çernobil Nükleer Santrali açıklaması: Yeni bir Fukuşima yaşanabilir

Rusya – Ukrayna savaşında 21. güne girildi. 3 haftadır aralıksız devam eden savaşta Rus askerleri Ukrayna şehirlerini bombalamaya ve ülkedeki kritik binaları abluka altına almaya devam ediyor. Sıcak çatışmaların devam ettiği Ukrayna’da, savaşa ilişkin gelişmeler ve savaşla ilgili istatistikler de açıklanmaya devam ediyor. Dünyanın müzakerelerinden barışçıl sonuçlar beklediği Rusya – Ukrayna savaşına ilişkin bir yeni kritik açıklama, Ukrayna’nın Slavutych şehrinin Belediye Başkanı Yuri Fomichev’den geldi. Çernobil Nükleer Santrali’nin yakınlarında bulunan şehrin Belediye Başkanı Fomichev, abluka altındaki nükleer santral ile ilgili olarak “Eğer soğutma sistemi durursa kısa bir süreliğine de olsa yeni bir Fukuşima yaşanır” dedi.

“Yeni Bir Fukuşima Yaşanır”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile 24 Şubat tarihinde Ukrayna topraklarına giren Rus askeri birlikleri, Ukrayna’daki kritik bölgeleri ve binaları kuşatmak için saldırılarına devam ediyor. Rus birlikleri savaşın ilk gününde, Çernobil Nükleer Santrali’nin ele geçirmiş ve tam anlamıyla aktif olmayan santraldeki işçileri de rehin almıştı. Santral çalışanlarını bırakmayan Rus askerlerinin kontrolü altındaki nükleer santral ile ilgili olarak bugün kritik ve endişe verici bir açıklama daha geldi. Çernobil’in yakınlarında bulunan Slavutcyh şehrinin Belediye Başkanı Yuri Fomichev, kritik açıklamasında soğutma sisteminin durması halinde yeni bir Fukuşima vakası yaşanabileceğini söyledi.

“Gıda ve Akaryakıt Krizi Yaşanıyor”

Başkan Fomichev açıklamasının devamında, Rus askerlerinin santral baskını sonrasında 100 çalışanı rehin aldığını belirtti ve “Bölgede gıda ve akaryakıt krizi yaşanıyor. Bununla birlikte acil durum jeneratörleri de duracak ve Çernobil’in güvenlik sistemleri de durabilir” dedi. Fomichev dış basına yönelik açıklamasında ayrıca “Nükleer santralden çıkan nükleer atıklar düzenli olarak soğutulmalıdır. Yoksa radyasyon sızıntısı meydana gelir. Eğer soğutma sistemi durursa, kısa süreli de olsa yeni bir Fukuşima yaşanır” dedi.