Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Moskova’da Lavrov ile görüştü: Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz

Türkiye’nin, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta arabulucu olma çabaları devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu’nda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile bir araya gelmişti. Gerçekleştirilen görüşmeler sonrasında Bakan Çavuşoğlu, bugün Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Moskova’da bir araya geldi. Lavrov ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Çavuşoğlu yaptığı basın açıklamasında “Savaşların kazananı olmaz, barışın ise kaybedeni olmaz. Biz dostuz, doğruları söylemek zorundayız” sözlerini dile getirdi. Lavrov, Türkiye’nin arabuluculuk konusundaki yaklaşımının son derece dengeli olduğunu ifade etti.

“Savaşın Kazananı Olmaz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Ukrayna’daki krizi görüşmek üzere Moskova’ya gitti. Görüşme sonrasında iki bakan kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Arabulucu olma konusunda çabalarını sürdüren Türkiye’nin söz konusu çabalarında Bakan Çavuşoğlu “Ukrayna’da tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması konusunda üzerimize düşeni yaptık. Ukrayna’da binlerce sivil hayatını kaybetti, bu gidişata son verilmesi lazım. Savaşların kazananı olmaz, barışın ise kaybedeni olmaz. Liderlerimiz arasındaki saygı ve güvene dayalı bir ilişki vardır. Biz dostuz ve doğruları söylemek zorundayız.” sözlerini dile getirdi.

“Erdoğan ile Putin’in Görüşmesi Mümkün”

Bakan Çavuşoğlu söz konusu açıklamalarının devamında ise “Diplomasiye olan inancımızı kaybetmedik. Belarus’taki görüşmeleri destekliyoruz ve olumlu sonuç getirmesini temenni ediyoruz. Antalya’da Sayın Lavrov ve Sayın Kuleba ile bir araya gelmiştik. Coğrafyamızda istikrarsızlık yaratan pek çok sorun mevcut. Bu tehlikeli gidişatı durdurmak için çağrılarımızı tekrarladık.” dedi. Çavuşoğlu açıklamalarında ayrıca, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de telefon görüşmesi gerçekleştirmelerinin mümkün olduğunu dile getirdi. Sergey Lavrov, Türkiye’nin arabuluculuk yaklaşımlarının son derece dengeli olduğunu ifade etti.