Ekonomi

Sigortalı çalışan annelere müjde: Çocuğunuzun masrafları devlet tarafından karşılanacak! Anne-çocuk destekleri

Toplumda yaşayan bireylerin devlet tarafından desteklenerek mağdur olmamasını hedefleyen Türkiye Cumhuriyeti hem kadınların iş hayatına dahil olarak üretime katkıda bulunması hem de bu esnada çocuklarının bakımsız kalmaması amacı ile birçok farklı kategoride anne- çocuk yardımında bulunmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan bu yardımlar, kişinin dahil olduğu yardım kategorisine göre değişiklik göstermektedir.

Doğum Parası Yardımı 2022

Doğum parası yardımı, sigortalı olarak çalışırken doğum yapmış ya da herhangi bir sigortası bulunmuyor olmasına rağmen çocuk sahibi olmuş tüm annelere, ihtiyaç dahilinde sağlanan ödeneklerden biridir.

Doğum parası tutarı, sahip olunan çocuk sayısına göre değişiklik göstermektedir. Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan ilgili habere göre annelere birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, 3 ve üzeri çocuklar için 600 TL yardımda bulunulmaktadır.

Süt Parası Yardımı 2022

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan sosyal yardım modellerinden biri olan doğum parası, sigortalı olarak çalışırken doğum yapmış ve bu neden ile de çalışma hayatına ara vermek durumunda kalmış olan annelere yapılan yardım başlığını kapsamaktadır. Ayrıca anne çalışmıyor, baba çalışıyor ise de bu yardımdan faydalanmak mümkün.

2022 yılında mali alanlarda yapılan düzenlemelere göre yeni dönem süt parası yardımı 225 TL olarak hesaplanmıştır.

İş Göremezlik Yardımı (Doğumdan Sonra)

Doğum yaptığı için çalışma hayatına ara vermek durumunda kalmış olan anneler, devlet tarafından iş göremezlik parası ile desteklenir. Doğumdan önce ve doğumda sonra olarak iki ana başlıkta değerlendirilen toplam doğum izin süresi 16 haftadır. SSK’lı olarak çalışan anneler, 16 hafta boyunca iş göremezlik parası alabilmektedirler.