Gündem

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen açıkladı: Ukrayna’nın AB yolu başlamıştır

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 23. gün de geride kaldı. Savaşta kanlı çatışmalar devam ederken, Rus askerlerinin Ukrayna topraklarını bombardımanları da sürüyor. Öte yandan Rus ve Ukraynalı heyetler arasındaki müzakere görüşmeleri de devam ederken, Ukrayna ise dünyadan yardım bekliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaşın ilk gününden itibaren özellikle NATO’ya ve Avrupa Birliği’ne (AB) seslenerek yardım istemişti. Ancak NATO ve AB’den kınamalar ve yaptırımlar dışında askeri anlamda bir yardım gelmemişti. Bu süreçte Ukrayna, AB üyeliği başvuru sürecini hızlandırmak için başvurularda bulundu ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın Avrupa sürecinin başladığını açıkladı.

AB Komisyonu Başkanı Leyen Açıkladı

Hatırlanacağı üzere Ukrayna, 2014 yılında AB’ye girmek üzere hazırlanmış ve son aşamaya gelmişti. Ancak ülkede Rus yanlısı hükümetin devreye girmesiyle birlikte süreç askıya alınmış ve ülkede protestolar başlamıştı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatına başlaması ile birlikte Ukrayna, AB sürecini ve üyelik adımlarını hızlandırmak için başvurularda bulunmuştu. Bunun üzerine AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın Avrupa sürecinin başladığını açıkladı. Diğer yandan AB Komisyon Üyesi Peter Stano da Türkiye’nin, Rusya ve Ukrayna arasındaki diplomatik çabalarını takdir ettiklerini dile getirdi.

“Ukrayna’nın AB Yolu Başlamıştır”

AB Komisyonu Başkanı Leyen, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile gerçekleştirdiği görüntülü konuşma sonrası sosyal medyadan açıklamalarda bulundu. Leyen açıklamasında “Devlet Başkanı Zelenskiy’e, AB’nin desteğinin devamı konusunda teminat verdim. Ukrayna’nın AB yolu başlamıştır” ifadelerine yer verdi. Leyen öte yandan bu tür zamanlarda tahammül ve sebat gerektiği konusunu vurguladı. Leyen ifadelerinde “AB Komisyonu da bu yolda ilerleyecektir” dedi. Hatırlanacağı üzere Ukrayna, 24 Şubat’ta başlayan Rus saldırıları sonrası 28 Şubat tarihinde AB’ye üyelik başvurusunda bulunmuştu.