Gündem

Ukrayna İçişleri Bakanı patlamamış mühimmatların temizlenmesi için yardım istedi: Temizlemek aylar değil, yıllar sürecek

24. gününde devam eden Rusya – Ukrayna savaşında, Ukrayna İçişleri Bakanı Denys Monastyrsky açıklamalarda bulundu. Bakan yaptığı açıklamada, Rus işgali sonlandıktan sonra Ukrayna’daki “patlamamış mühimmatı” etkisiz hale getirmenin yıllar süreceğini belirtti. İçişleri Bakanı, özellikle siviller için çok büyük bir tehlike oluşturan patlamamış mühimmatların temizlenmesi için ABD’den ve Avrupa ülkelerinden yardım istedi. Rus askeri birlikleri 24 Şubat tarihinden bu yana Ukrayna topraklarına saldırılarını sürdürüyor ve Ukrayna’nın birçok kentinde Ruslara ait patlamamış füzeler ve bombalar bulunuyor.

Ukrayna’yı Savaş Sonrası Zor Bir Gelecek Bekliyor

24 Şubat tarihinden bu yana devam eden Rusya – Ukrayna arasındaki savaşta ateşkes sağlanması için müzakere çabaları devam ediyor. Ancak taraflar arasındaki müzakerelerden kalıcı ateşkes anlaşması çıksa bile, Ukrayna’yı oldukça zor bir geleceğin beklediği görülüyor. Ukrayna’daki bu gizli tehlikeye dikkat çeken Ukrayna İçişleri Bakanı Denys Monastrysky, ABD’den ve Avrupa ülkelerinden bu tehlikenin temizlenmesi için yardım talep etti. Assoicated Press’e konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Monastrysky, Ukrayna’yı savaştan sonra da çok zor günlerin beklediğini ve bu noktada Batılı ortaklarının yardımlarının gerektiğini ifade etti.

“Mermilerin Yanı Sıra Döşenmiş Mayınlar da Bulunuyor”

Konuya ilişkin olarak Kiev’de açıklamalarda bulunan bakan “Ukrayna’ya çok sayıda top mermisi fırlatıldı ancak bunların büyük bir kısmı patlamadı. Bu top mermileri şehirlerdeki enkazların altında duruyor ve gelecek için ciddi bir tehlike oluşturuyor. Onları etkisiz hale getirmemiz aylar değil yıllar sürecek.” dedi. Ayrıca ülkede patlamamış mühimmatların yanı sıra, Rusların geçişini engellemek için kritik yollara ve köprülere yerleştirilmiş mayınlar da bulunuyor.

Yollara yerleştirilen mayınların şu anda kaldırılamayacağını ifade eden Monastrysky “Uluslararası ortaklarımızdan, Avrupa Birliği ve ABD’den, meslektaşlarımızdan bombardıman altındaki savaş alanlarını temizlemek için uzman gruplarını hazırlamalarını istedim” sözlerini dile getirdi.