Gündem

Asgari ücrete ikinci zam mı geliyor? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklama yaptı

Türkiye’de 2022 yılının gelişi ile birlikte memur, emekli maaşlarına ve asgari ücrete zamlar da yansıtıldı. Asgari ücrete gelen zamlar sonrası enflasyon oranı ise Şubat ayında %54,44’e yükseldi. Yükselen enflasyon ve düşen alım gücü sonrası asgari ücrete yıl içinde bir zam daha yapılması gerektiğine ilişkin tartışmalar ve öneriler gündeme gelmeye başladı. Asgari ücrete bir zam daha geleceğine yönelik gündeme gelen söylemler sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konuya ilişkin açıklamada bulundu. Bilgin söz konusu açıklamasında asgari ücretin yılda iki kez zamlanma durumunun “olağanüstü şartlar olursa” değerlendirilebileceğini ifade etti.

“Olağanüstü Şartlar Olursa Değerlendirilir”

Asgari ücrete yılda iki kez zam gelmesine yönelik olarak açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretin yasal olarak her yılın Aralık ayında belirlendiğini hatırlattı. Bakan Bilgin açıklamasında “Asgari ücreti eğer Meclis gündeme getirip değiştirmezse Aralık ayında belirlenir. Tabi olağanüstü şartlar olursa bu şartlara bakarak değerlendirilir” dedi. Konuya ilişkin olarak Dünya Gazetesi’nden Hüseyin Gökçe ve Maruf Buzcugil’e konuşan Bilgin, asgari ücret ile ilgili olarak gündeme gelen söylemleri değerlendirdi.

“Asgari Ücretin Vergi Dışı Bırakılması Çok Önemli”

Bakan Vedat Bilgin yaptığı açıklamada “Asgari ücret konusunda öncelikle şunu söylemeliyiz: Bu sene yaptığımız asgari ücret artışı yüzde 50’nin üzerindedir ve asgari ücretin vergi dışı bırakılması çok önemli bir şeydir. Bütün gelirlerde asgari ücretin vergi dışı bırakılması önemli. Sabit ücretle çalışanlar, AGİ kaldırıldı, ücreti düşüreceğim diyen işletmeler yanlış yaptı. İş kanunu anlaşılan ücretten geriye gidilmesini açıkça yasaklıyor. Asgari ücrete şartlar içerisinde bakmak lazım” dedi.

Bakan Bilgin açıklamalarının devamında olağanüstü şartlarda yılda iki kez asgari ücrete zammın değerlendirilebileceğini belirtirken “Ancak yasal durum Aralık ayını gösteriyor. Yeni asgari ücretin yasal belirlenme tarihi Aralık ayıdır” dedi.