Ekonomi

Asgari ücrete ikinci zam tartışmaları gündemdeyken Bakan Vedat Bilgin’den yeni açıklama geldi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamasında, “Vatandaşımızın en önemli sıkıntı ve şikayetinin hayat pahalılığı olduğunu biliyoruz… Vatandaşımızı enflasyona ezdirmemek boynumuzun borcudur” sözlerini dile getirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamalarından sonra, asgari ücrete yıl içinde ikinci kez zam yapılabileceği iddiaları gündeme gelmeye başladı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret zammının yasal olarak Aralık ayında belirlendiğini ve olağanüstü durumlarda yıl içinde ikinci zammın ele alınabileceğini söylemişti. Bakan Bilgin, asgari ücrete ikinci zam söylemleri gündeme gelmeye devam ederken bir yeni açıklamada daha bulundu.

Bakan Bilgin: Tartışmaları Anlamlı Bulmuyorum

Asgari ücrete Aralık 2021’de %50,51 oranda zam gelmişti. Gerçekleştirilen görüşmeler sonrası belirlenen bu zam oranı 2022 yılı Ocak ayı itibariyle maaşlara yansıdı. Ancak TÜİK verilerine göre Türkiye’de enflasyon Şubat ayında %54,44 seviyesine çıktı ve asgari ücrete gelen zammın yetersiz olduğuna ilişkin tepki ve tartışmalar gündeme gelmeye başladı. Bunun üzerine yıl içinde asgari ücrete ikinci kez zam yapılabileceği iddiaları da gündeme gelince, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin çeşitli açıklamalarda bulundu. Asgari ücret zammının Aralık ayında yılda bir kere belirlendiğini vurgulayan Bilgin, yeni açıklamasında “Tartışmayı anlamlı bulmuyorum, çok önemli bir artış yaptık” dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in Açıklamaları

Bakan Vedat Bilgin’in açıklamalarının yanı sıra AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de emekli ikramiyeleri ve asgari ücrete ikinci zam söylemlerine ilişkin gelen bir soru üzerine “Uzun zamandır üzerinde çalışılan bir konu. Cumhur İttifakı olarak açıkladık zaten. Olgunlaştığı zaman açıklanacak.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Ömer Çelik’in açıklamaları ile asgari ücrete ikinci zam iddiaları güç kazanırken, Bakan Bilgin’in açıklamaları sonrası belirsizlik oluştu. Hükümet kanadından ilerleyen günlerde asgari ücrete ikinci zam konusunda net bir açıklama gelmesi bekleniyor.