EkonomiGündem

Su faturalarıyla ilgili flaş gelişme: Faturalara ciddi bir zam talep edildi!

Son dakika: İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) su faturalarına yeni bir zam talebini açıkladı. İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, şehrin ihtiyaç duyduğu yeni projelere başlamak için su fiyatlarında düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.

İstanbul Su Kontrol ve Otomasyon Merkezi’nde (İSKOM) gerçekleştirilen toplantıda konuşan Raif Mermutlu, yatırım ve işletme giderlerinin önemli bir kısmını İstanbulluların ödediği su paralarıyla karşıladıklarına işaret ederek, son 3 yıldır İstanbul’da su fiyatlarında önemli bir artış yaşanmadığını belirtti.

İstanbulluların yüzde 86’lık diliminin birinci kademe olan 0-15 metreküplük tarifeden su kullandığını aktaran Mermutlu, “Bu tarifenin birim fiyatı ise 5,56 liradır. 5,56 liraya verdiğimiz 1 metreküp suyun parası ile hem içme suyu hem de atık su yatırımlarımızı aynı zamanda da işletmemizi yapıyoruz. Elektrik giderlerimizi karşılıyoruz. Personel giderleri ile kimyasal madde masraflarımızı karşıladığımız gibi ayrıca bu 5,56 lira ile evlerden çıkan atık suyu da topluyor ve çevreye zarar vermeden bertaraf ediyoruz.” dedi.

DÜZENLEME YAPILMASI GEREKİYOR

Faturalara ciddi bir düzenleme gerektiğini ifade eden Mermutlu şöyle devam etti:

“Ancak bu, Genel Kurulumuz tarafından uygun görülmedi. Giderlerle birlikte toplam 10 milyar 364 milyon lira olarak onaylanan 2022 yılı bütçemiz, maliyetlerde yaşanan son artışlar nedeniyle şimdiden 15 milyar liranın üzerine çıkmıştır. Üzülerek ifade etmek istiyoruz ki İstanbul’a bugün verdiğimiz hizmeti kesintisiz sürdürmek, devam eden yatırımlarımızı tamamlamak ve şehrin ihtiyaç duyduğu yeni projelere başlamak için su fiyatlarında bir düzenleme yapılması gerektiği tartışmasız bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır.”