EkonomiGündem

Rusya, yaptırımlara karşı etkili bir adım atıyor: Gaz satışları Rus rublesi ile yapılacak

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı işgal harekatını başlatması ile birlikte birçok ülkeden de Rusya’ya karşı yaptırım kararı geldi. ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere birçok devletten Rusya’ya karşı ekonomik yaptırım kararı gelirken, Rusya’nın bu yaptırımlar karşısında ne yapacağı merak ediliyordu. Rusya, yaptırımlara karşı kararını aldı ve şimdi yaptırım uygulayan ülkelerin bu hamle karşısında ne yapacağı merak ediliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dost olmayan ülkelere karşı yapılan gaz satışlarının Rus rublesi ile yapılacağını açıkladı. Uzmanlar, Rusya’nın aldığı kararın, rubleyi güçlendirdiği belirtirken, Batılı ülkelerin ise bu karardan zararlı etkilenebileceği ifade ediliyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin Açıklamalarda Bulundu

Rus askeri birliklerine 24 Şubat tarihinde Ukrayna’ya girme emri veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümet yetkilileri ile dün yaptığı görüşmede, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerine mal tedariklerinde ödemelerin dolar ya da Euro ile alınmasının anlamsız olduğunu ifade etti. Açıklamalarında Batılı ülkelerin Rus varlıklarını dondurarak meşru olmayan adımlar attığını savunan Putin, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Putin söz konusu açıklamasında “Batı aslında kendi para birimlerine yönelik güvenleri zedeledi. Şimdi herkes dolar ve Euro cinsinden yükümlülüklerin yerine getirilemeyebileceğini biliyor. ABD ve AB’ye mallarımızı tedarik ederken ödemeleri dolar, Euro ve bazı para birimleri üzerinden almanın artık bizim için hiçbir anlam ifade etmediği açıktır. Dost olmayan ülkelere doğal gaz satışının ödemelerinde Rus rublesine geçiş yapmayı planlıyoruz” dedi.

1 Hafta İçinde Ruble Dönemi Başlayabilir

Putin yaptığı açıklamada Kremlin’in kararına ve planlarına ilişkin daha fazla detay ve bilgi vermedi. Ancak gelen açıklamalara ve elde edilen bilgilere göre Rusya’nın ruble planını 1 hafta içinde hayata geçireceği tahmin ediliyor. Putin bu konu hakkında “Merkez Bankası ile hükümete, operasyonların ruble cinsinden yapılmasını sağlayacak formülü hazırlamaları için 1 hafta süre verdim” dedi.