Gündem

Çekya, Polonya ve Slovenya Başbakanları, AB ülkelerinin savaşı durdurması için 10 maddelik önlem planı açıkladı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşta birinci ay geride kaldı ve savaşın ilk ayının sonunda Kremlin’den gelen açıklamada, “askeri operasyonun” ilk etabının tamamlandığı belirtildi. Devam eden savaşın 31. gününde Çekya, Polonya ve Slovenya Başbakanları bir araya gelerek, Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna’da devam eden savaşı sonlandırması için uygulanmasını öneren 10 maddelik bir önlem planı açıkladı. Konuya ilişkin olarak açıklamada bulunan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki “Kiev’de konuştuğum insanlar dünyanın en büyük ülkelerinin liderlerinden daha cesaretliydi” sözlerini dile getirdi.

10 Maddelik Önlem Planı Açıklandı

Çekya, Polonya ve Slovenya Başbakanları, AB’nin Ukrayna’daki savaşı sonlandırabileceği 10 maddelik bir önlem planı açıkladı. Polonya Başbakanı Morawiecki, Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmeye atıfta bulunarak “Kiev’de konuştuğum insanlar dünyanın en büyük ülkelerinin liderlerinden daha cesaretliydi. Ancak onların şefkat veya dayanışmadan daha fazlasına ihtiyaçları var. Gerçek bir desteğe ihtiyaçları var. Bunun için adım atmanın zamanıdır” sözlerini dile getirdi. Polonya Başbakanı açıklamasında, 10 maddelik önlem planını da açıkladı.

“Avrupa Limanlarını Rus Gemilerine Kapatmalıyız”

Başbakan Mateusz Morawiecki açıklamasında “Öncelikle tüm Rus bankalarını SWIFT uluslararası ödeme sisteminden çıkarmamız gerekiyor. Aksi durumda Rus ekonomisi birkaç hafta içinde yeni koşullara uyum sağlayacaktır. Bir diğer taraftan da Moskova’daki suç rejimine hizmet etmeyi reddeden Rus askerleri için ortak bir sığınma politikasına ihtiyaç duyulmasıdır. Yani savaşmak istemeyen Rus askerlerine sığınma hakkı vermeliyiz. Üçüncü olarak da Avrupa’daki Rus propagandasını tamamen durdurmalıyız. Konuşma özgürlüğü yalan söyleme hakkı anlamına gelmez. Bununla birlikte Avrupa limanlarını Rus gemilerine kapatmalıyız. Rusya ile AB arasındaki karayolu trafiğini de tamamen kesmeliyiz” dedi.

“Rus Halkı Savaşın Sonuçları Olduğunu Anlamalıdır”

Morawiecki söz konusu açıklamasında ayrıca “Planın yedinci maddesi ise AB ülkelerine gelmek isteyen tüm Rus vatandaşlar için vizeleri askıya almayı içeriyor. Rus halkı, bu savaşın sonuçlarına katlanması gerektiğini anlamalıdır ve bu durum Rusların Putin’e sırt çevirmelerine neden olacaktır. Sonraki adım ise Putin’in Partisi olan Birleşik Rusya Partisi’nin tüm üyelerine yaptırımda bulunulmalıdır…” dedi.