EkonomiGenelGündem

Zam haberlerinin ardı arkası kesilmiyor: Süt fiyatlarına yeni zam! Peynir, yoğurt, tereyağı fiyatları da artacak

Geçtiğimiz aylarda çiğ süt fiyatına yapılan zamla birlikte marketlerde süt, yoğurt, peynir, tereyağı gibi ürünlerin de fiyatı büyük ölçüde artmış, 1 litrelik sütlerin bulunduğu reyonlarda 15-16 TL gibi fiyatlar görülmeye başlanmıştı. Ancak süte zam telaşı bitmiş değil. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), çiğ süt fiyatlarına yeni zam talep ediyor. Uygulanacak zamla birlikte marketlerde bulunabilecek tüm süt ürünlerinin fiyatları da yeni rekorları görecek.

TÜSEDAD tarafından yapılan açıklamada, süt üreticilerinin yıllardır zararda oldukları vurgulanarak, hem koronavirüs salgınının hem de Rusya ile Ukrayna arasındaki yıpratıcı gelişmelerin sektörü olumsuz etkilediği, bu nedenle süt üreticilerinin artan maliyetler karşısında ineklerini kesmek zorunda kaldıkları açıklandı.

Açıklamada, tüm girdi ve ham madde fiyatları zamlanırken süt fiyatı sabit tutularak gıda enflasyonunun kontrol edilemeyeceğine işaret edilerek, üretim düşüşünün sanılanın aksine fiyatın daha da artmasına sebep olacağı aktarıldı.

Süt fiyatının sanayici değil, üretici tarafından belirlenmesi gerektiği vurgulanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Üretici ağır maliyet baskısı altında ezilmektedir ve işi bırakma eğilimindedir. Bunun sonucunda ise süt inekleri kesime gitmektedir. Süt ve et ürünlerinde öngörülemez şekilde seyreden maliyetler sonucu hem üretici hem tüketici mağduriyet yaşamaktadır. Talebimiz nettir, süt fiyatı maliyet artışına paralel olarak yem/süt paritesinin 1,5 seviyesini koruyacak şekilde belirlenmeli ve sürdürülebilir sınırlara bağlanmalıdır.”